18/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • 62. Dan maline u Brankovini 30. juna
Dan maline 2013 malina u korpicama FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

62. Dan maline u Brankovini 30. juna

Autor 26/06/2024

Tradicionalna manifestacija, 62. po redu, Dan maline ove godine zakazana je za nedelju, 30. juna 2024. u Brankovini.

Program počinje od 830, takmičenjem u pripremi gulaša. Od 930 počinje izložba malina. Svečano otvaranje je planirano u 1030, nakon čega sledi kulturno – umetnički program. Od 1130 je predavanje koje je za poljoprivredne proizvođače priredila Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

U okviru Dana maline u Brankovini planirano je i sportsko nadmetanje Seoske olimpijske igre, a prijavljivanje zainteresovanih je omogućeno u Sportskom savezu Valjevo ili na dan manifestacije. U kulturno -umetničkom programu na “Danu maline” nastupiće mališana iz vrtića u Brankovini PU “Milica Nožica”, koji ćeizvesti tradicionalne igre i pesme iz svog rodnog kraja, uz nastupe  etno pevačke grupe i folklorista Doma kulture “Izvor” iz Valjeva.

Prema rečima Svetislava Markovića, direktora Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo, uz poziv svim zainteresovanim da posete manifestaciju, napominje da su radi učešća na ovogodišnjem “Danu maline” odabrali oko 20 izlagača čije će voće stručni žiri ocenjivati u više kategorija.

Malinarstvo ostaje jedan od bitnih aspekata razvoja poljoprivrede u Kolubarskom okrugu. Moram da kažem da imamo izuzetno dobrih proizvođača i u okolini Brankovine, iako je uticaj klime značajno doprineo da se naše malinarstvo, u poslednjih nekoliko decenija, pomeri ka tim višim zonama. Međutim, uz dobru agrotehniku i mere, naši poljoprivredni proizvođači mogu da proizvode maline i u nižim krajevima, pored ostalog je rekao Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo.

Organizatori manifestacije Dan maline su Turističko društvo “Ljuba Nenadović” i Mesna zajednica Brankovina.