17/07/2024
Najnovije vesti

Nevreme uskratilo posetu sajmu

Autor 23/06/2024

Veliko nevreme koje je juče posle podne zahvatilo Valjevo i okolinu pokvarilo je opšti utisak Novosadskog bazara održanog na platou ispred Centra za kulturu.

Ipak, najuporniji izlagači su sačekavši da prođe kiša koja je u velikim količinama natopila Valjevo, izložili su na svojim tezgama brojne proizvode.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo rekla nam je:

“Sama naša ideja da u Valjevu organizujemo Noćni bazar u letnjem periodu i da naši sugrađani u letnjem periodu imaju dodatnu zabavu i vide sve što naši proizvođači nude i prodaju pokvarila je kiša. Veliki broj proizvođača i izlagača se odazvao.

Na samom početku bilo je 105 izlagača iz Kolubarskog okruga, ali i drugih gradova od Subotice do Leskovca. Bila je bogata ponuda proizvoda, od suvenira, nakita, rakije, vina, do suvomesnatih proizvoda, sireva, zimnice… Bilo je slatkiša, gastronomije. Gotovo sve destilerije su prezentovale svoje proizvode.

Ideja je bila da se u samom centru grada svi umreže kako bi se napravila bolja saradnja i kako bi se proizvođači međusobno umrežili i povezali i preneli pozitivna i negativna iskustva. Ovo radimo zajedničkim snagama sa predstavnicima Novosadskog bazara, a poteklo je upravo zbog toga što je odličnu priču razvio Novosadski noćni bazar u Novom Sadu, i ta ideja se polako širi i na druge gradove. Pored Valjeva istovremeno su organizovana još dva bazara, u Bečeju i Vrdniku.

Cilj nam je bio i da privučemo proizvođače koji su na tim tržištima – Novoga Sada i Vojvodine, jer znamo koliko su Valjevo i Divčibare interesantni Vojvodini kao turističko mesto. Vremenski uslovi na žalost nisu dozvolili svim izlagačima da ostanu do kraja, ostali su samo oni najhrabriji i najuporniji, ostalo je na bazaru 40 izlagača, mi smo ostali uz njih u želji da im damo prostora da se predstave našem gradu.”

Vredno je pomena da su svi izlagači strpljivo čekali da nevreme prođe, ali vetar koji je oborio dobar deo tezgi i kiša koja je nemilosrdno padala mnoge su naterali da odustanu od izlaganja.

Koje su planirane aktivnosti Turističke organizacije Valjevu u daljem periodu?

“Uključeni smo u oganizaciju Moto skupa na Divčibarama koji će se održati od 5-7. avgusta sa Moto klubom Fotin. Uz njihovu inicijativu Turistička organizacija je podržala manifestaciju. Biće defile motora, znamo da Divčibare može da bude odlična teritorija i za vožnju, ali i promociju Divčibara. Biće dosta muzičkih sadržaja u samom centru Divčibara, ali i kampovi i bajkerske igre karakteristične za ovakve skupove.

Slede i muzički festival od 2. do 4. avgusta na Divčibarama, ali i Tešnjarske večeri od 5. do 10. avgusta. To su manifestacije koje donose najviše posetilaca. Imamo i druge manifestacije – Dan maline u Brankovini i Poćuti, potom Dane kupine na Stavama koje su propratne, ali su svakako značajne za promociju tih proizvoda.”

Jedan od proizvođača koji je ostao na bazaru, a nije iz Valjeva, bila je i Irena Aleksić iz Donjeg Crnjiljeva. Poljoprivredno gazdinstvo Aleksić bavi se proizvodnjom meda i proizvoda od meda, rekla je Irena:

Irena Aleksić iz Poljoprivrednog gazdinstva Aleksić iz Donjeg Crnjiljeva- foto Dragan Krunić

“Suprug i ja se bavimo ovim poslom, pored svih drugih u našem domaćinstvu. Trenutno imamo 60 košnica, a ovo je naš drugi dolazak u Valjevo. Prvi put smo se predstavili prošle godine na Čvarkijadi, sa znatno manje proizvoda. Počeli smo sa 20 košnica, ali smo se proširili. Imamo bagremov med, livadski, lipu, suncokret, repicu, mešavine. Ja pravim sveće od voska. Suprug je više u pčelinjaku, dok sam ja zadužena za deo kada se vrca i pakuje med, kao i za marketing. Sami smo u ovom poslu, jer imamo troje male dece. Sve je počelo pre šest godina, najpre kao hobi, a kasnije se pretvorilo u ozbiljan posao. Često posećujemo bazare, zimi tržne centre, leti više bazare na otvorenom i festivale.”

Radionica za najmlađe- foto Dragan Krunić

Kako je vreme odmicalo sve više posetilaca je bilo na Noćnom bazaru, pa je prava šteta što je jaka kiša padala tokom manifestacije koju je priredila Turistička organizacija Valjevo.