23/06/2024
Najnovije vesti
Sveti-Kiprijan-Miholj-Miholjdan-12-oktobar.jpg SPC hrišćanstvo pravoslavna katolička anglikanska protestantska crkva

12. oktobar – Sveti Miholjdan

Autor 12/10/2023

SPC i vernici 12. oktobra proslavljaju Miholjdan posvećen Svetom Kirijaku Otšelniku, u narodu poznatom kao Sveti Miholj, zaštitnik pomoraca, krsna slava brojnih porodica.

Kirijak Otšelnik je rođen 448. godine u Korintu. U 18. godini odlazi u Jerusalim u manastir Svetog Jevtimija gde se zamonašio. Sveti Kirijak je skoro ceo svoj život proveo u pustinji, kako mu i ime kazuje Otšelnik. Svojom molitvom i rečju je satirao bezbožno učenje, zabludele odvraćao od zablude, a pravoslavne utvrđivao u veri. Ovaj veliki ugodnik Božiji se upokojio u Gospodu u 109. godini života.

Po narodnom verovanju na Miholjdan se ne rade kućni poslovi, ali valja završavati sve poslove van kuće, koji ne mogu da čekaju zimu. Takođe, verovanje je da nakon ovog praznika počinje prava jesen, pa ukoliko su dani i dalje topli, narod kaže da je to Miholjsko leto.

Sveti Kirijak je zaštitnik i slava mnogih srpskih domova. Proslava Miholjdana je uglavnom uz mrsnu trpezu, osim ako je praznik u sredu ili petak.  U pojedinim srpskim selima priređuju zavetine i litije. U Boki Kotorskoj ga slave kao zaštitnika pomoraca, pa mornari na ovaj dan nisu isplovljavali kako ne bi uvredili sveca.