30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • 30 GODINA OD POGIBIJE STOJADINA MIRKOVIĆA
Stojadin Mirković iz Leskovica nastradali mladić u građanskom ratu na prostoru Hrvatske kod Bjelovara sa majorom Tepićem u izminiranom vojnom skladištu

30 GODINA OD POGIBIJE STOJADINA MIRKOVIĆA

Autor 29/09/2021

Navršilo se 30 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, čija je žrtva postala simbol patriotizma. Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je sa majorom Milanom Tepićem, 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije.

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika suprotstavljene vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

Tužni jubilej ove godine je protekao bez velikog skupa, zbog epidemioloških mera, ali herojstvo Stojadina Mirkovića nisu zaboravili predstavnici grada Valjeva i valjevske Kasarne.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz vojničke počasti, cveće je na bistu Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole „Miloš Marković“ u Donjim Leskovicama, položila delegacija na čelu sa komandantom Garnizona u Valjevu pukovnikom Sašom Stojiljkovićem.

Lepa reč

  Vesti