13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ADVOKATSKA KOMORA ŠAPCA : UGROŽENA IMOVINSKA PRAVA GRAĐANA
pravo pravosudje advokati

ADVOKATSKA KOMORA ŠAPCA : UGROŽENA IMOVINSKA PRAVA GRAĐANA

Autor 24/09/2021

Advokatska komora Šabac, Odbor advokata Valjevo, objavili su sledeće saopštenje za javnost koje prenosimo u potpunosti.

“Izmenom stava Vrhovnog kasacionog suda od 16.09.2021. godine , omogućeno je bankama da i dalje naplaćuju troškove obrade i osiguranja kredita, što je suproto stavu istog suda od 2018. godine. Promenjenim stavovima je Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda praktično poništilo svoj raniji Pravni stav od 22.05.2018. godine, kao i celokupnu sudsku praksu sudova na teritoriji Republike Srbije, uključujući i sudsku praksu samog Vrhovnog kasacionog suda, te ostavilo mogućnost tuženim bankama da zadrže nezakonito pribavljen novac od građana, ali i da potražuju od građana troškove vođenih sudskih postupaka.

Odbor advokata Valjeva obaveštava građane, ali i celokupnu javnost, da preduzima sve što je u njegovoj moći da se zaštite prava građana i da se odmah povuku nezakoniti pravni stavovi Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, kojima se ugrožava sigurnost pravnog sistema Republike Srbije, ali i imovinska prava građana, a sve zarad ostvarenja interesa banaka i krupnog kapitala.

U tom cilju, Advokatska komora Šapca je na predlog Odbora advokata Valjeva i Šapca, već donela odluku o obustavi rada na teritoriji Advokatske komore Šapca u trajanju od dva dana i to 23.09. i 24.09.2021. godine, nakon čega je i Advokatska komora Srbije donela odluku o jednodnevnoj obustavi rada na teritoriji cele Republike Srbije i to 24.09.2021. godine.

Pored toga, veliki broj članova će u organizaciji Odbora advokata Valjeva učestvovati na velikom protestu advokata iz cele Srbije koji će se održati u petak 24.09.2021. godine sa početkom u 14 časova ispred Vrhovnog kasacionog suda čime će valjevski advokati uzeti aktivno učešće u borbi za prava građana, kao što su to činili uvek kada su prava građana bila ugrožena” – navedeno je u saopštenju za javnost AKŠ, Odbora advokata Valjeva.