17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • AKTIVIZAM I MONITORING LOKALNIH POLITIKA U OBLASTI KLIMATSKIH PROMENA
Evropski pokret u Srbiji Valjevo

AKTIVIZAM I MONITORING LOKALNIH POLITIKA U OBLASTI KLIMATSKIH PROMENA

Autor 21/12/2021

PROJEKTI
“Zelena agenda na lokalnom nivou” – projekat je mreže članica Evropskog pokreta u Srbiji protiv klimatskih promena koje ostavljaju sve veće posledice na naše živote.

Organizacija Evropski pokret u Srbiji – Valjevo uspešno je priredila online radionicu na temu “Aktivizma i monitoringa lokalnih politika u oblasti klimatskih promena”.

Online radionica je realizovana kao aktivnost u okviru projekta “Zelena agenda na lokalnom nivou”, koju sprovode članice Mreže Evropskog pokreta u Srbiji u šest lokalnih sredina: Leskovac, Beograd, Sremska Mitrovica, Kruševac, Kraljevo i Valjevo.

Mreža Evropski pokret Srbija Valjevo Zelena agenda na lokalnom nivou

Zbog posledica izazvanih klimatskim promenama, Valjevo bi moglo ostati žedno, rekao je Đorđe Petković iz organizacije Lokalni odgovor. Mirjana Đorđević je pozvala učesnike da prisustvuju sednici komisije koja odlučuje o izmenama plana za Divčibare.

U uvodnom delu, Đorđe Petković, predsednik udruženja “Lokalni odgovor” iz Valjeva, govorio je o iskustvima svoje organizacije na planu zagovaranja učešća javnosti u lokalnoj politici monitoringa kvaliteta vazduha. Tom prilikom je ukratko predstavio iskustva u projektima koje su pokrenuli aktivisti svojim sredstvima i uz pomoć partnerskih organizacija (Aero alarm, Zelena komuna, Kako se troši zeleni dinar i slično).

Prema njegovom mišljenju, građani moraju da pomognu nadležnim institucijama da obavljaju svoj posao u pogledu zaštite životne sredine, i tako zaštite i svoja prava, pre svega pravo na zdravu životnu sredinu. On smatra da je zagađen vazduh u Valjevu samo jedan od problema čije rešavanje je urgentno neophodno, ali da je veoma važno pitanje praktično zanemareno u ovdašnjoj javnosti, a reč je o pitanju zaštite prirodnih vodotokova.

Stvar je posebno ozbiljna kada je u pitanju kvalitet voda u turističkom naselju Divčibare“, rekla je učesnica radionice Mirjana Đorđević, aktivistkinja neformalne grupe koja radi na zaštiti divičibarske reke Crna Kamenica. Ona je pozvala javnost u Valjevu da učestvuje na javnoj sednici Komisije za planove koja će biti održana u petak, 24. decembra, u 12 časova, u zgradi Gradske uprave u Valjevu, jer će tom prilikom biti odlučivano o izmenama planskog dokumenta za područje Divčibare.

Valjevo vodostaj reka Kolubara kod czk
Reka Kolubara u Valjevu

Učesnici radionice su se saglasili da je u Valjevu javnost nedovoljno uključena u javne poslove, građani ne učestvuju dovoljno u usvajanju odluka koje se tiču životne sredine. Radioničari smatraju da su građani i građanke, kada prepoznaju prave vrednosti, spremni na akciju i građanski aktivizam. Zbog pojava da se prirodna dobra u Valjevu zloupotrebljavaju radi sticanja lične dobiti, potrebno je i da organizacije koje deluju u oblasti zaštite životne sredine sarađuju i razmenjuju informacije i resurse.

Valjevo i valjevski kraj bi mogli do kraja veka da ostanu bez vode, tako da već sada moramo da se o tome brinemo“, zaključeno je na radionici posvećenoj aktivizmu i monitoringu lokalnih politika koje se odnose na klimatske promene, rezimirano je na online radionici “Aktivizam i monitoring lokalnih politika u oblasti klimatskih promena” koju je priredio Evropski pokret u Srbiji – Valjevo.

Ove aktivnosti su deo Eko-sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredine programa koji realizuju Mladi istrazivači Srbije, a podržava Švedska.