12/04/2024
Najnovije vesti
Festival jagnjećeg pečenja Pričević Valjevo vesti Objektiva.rs FOTO Dragan Krunić

ALEKSANDAR STANAREVIĆ APSOLUTNI ŠAMPION

Autor 19/09/2022

Tradicionalna četvrta poredu Ovčarska izložba i festival jagnjećeg pečenja, koju je juče svečano otvorio Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva, okupila je i ovoga puta veliki broji izlagača ali i još veći broj posetilaca.

Tesno je bilo u Pričeviću koji je i juče bio premali da prihvati sve zainteresovane za posetu ovoj manifestaciji. Ovčarska izložba okupila je brojne izlagače, a žiri kojim je predsedavao prof. Cvijan Mekić imao je dosta posla, a nakon žiriranja proglasio je i najuspešnije uzgajivače.

Tako je u kategoriji mladih ovnova prvo mesto pripalo gazdinstvu Nebojše Birčanina iz Suvodanja, dok je šampionsku titulu u ovoj kategoriji ponelo gazdinstvo Rada Živanovića iz sela Osečina. U kategoriji dviske nagrada je ponovo otišla u Suvodanje, gazdinstvu Nebojše Birčanina, dok je šampion ove kategorije gazdinstvo Slavka Markovića iz Lukavca. U kategoriji mlađih ovaca prvo mesto pripalo je Marku Gavriloviću iz Degurića, dok je šampion kategorije ponovo bio Slavko Marković iz Lukavca. Kategorija starijih ovaca donela je prvo mesto Milošu Milivojeviću iz Donjih Leskovica, a šampionsku titulu Dušku Mirkoviću. U kategoriji priplodnih ovnova treću medalju i prvo mesto ponovo je ponelo gazdinstvo Nebojše Birčanina iz Suvodanja, dok je šampionska titula pripala Aleksandru Stanareviću iz Donje Kamenice.

Titulu apsolutnog šampiona izložbe poneo je Aleksandar Stanarević iz Donje Kamenice. Po prvi put je dodeljena i nagrada za najbolje uslove za gajenje grla, a nju je poneo Ljubo Stojković iz Stanine reke.

Specijalnu plaketu za uloženu energiju i svestrani doprinos u radu i razvoju stočarske proizvodnje tokom proteklih 40 godina dobio je dr.Radoslav Grujić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Valjeva.

dr. Radoslav Vujić

U izjavi za Objektivu dr. Vujić kaže: “Ovo je četvrta izložba koja se održava u Pričeviću, ali je 15-ta po redu, jer smo mi ranije držali na stočnoj pijaci u Valjevu. Ako bi gledali retrospektivu razlikuju se jer je tada bilo znatno više poljoprivrednih proizvođača koji su učestvovali na izložbi u odnosu na danađnju na kojoj je bilo 30 učesnika. Opet, ako pogledamo kakve su kolekcije izlagane na onoj prvoj izložbi i kakva se izlažu danas moram priznati da je to ogromna razlika. U periodu u poslednjih 15-20 godina podigli smo značajno nivo, genetski nivo i genetske predispozicije sjeničke ovce na kome mi radimo poslednjih 40 godina, od mog dolaska u službu, jer smo mi napravili jedan projekat stvaranja tipa sjeničke ovce, a to se na današnjoj manifestaciji može i videti, jer smo u tome i te kako uspeli. Uspeli smo da ovce koje su bili težine 60 kg imaju težine 80-90 kg, zahvaljujući stručnim selekcijama, a da ovnovi dosežu težine od 120-140 kg. Sve to zahvaljujući selekciji, genetici, poboljšanim uslovima i našim odgajivačima.”

Nebojša Birčanin iz Suvodanja nagrašen je prvom nagradom u tri kategorije rekao nam je:”Uzgojem sjeničkih ovaca bavim se 10 godina. Počeo sam sa 30 ovaca, sada ih imam 100, i nisam se baš nadao da ću dobiti tri prve nagrade (mladi ovnovi, dviske, i priplodni ovnovi) jer je bila velika konkurencija, dosta učesnika, ali i dobre stoke i ja sam prezadovoljan. Naše domaćinstvo ima dosta zemljišta koje je zagrađeno i tu je stado u paši preko leta, zimi su zatvorene. Leti je malo otežano zbog napada pasa lutalica ali i vukova, pa smo prinuđeni da ih zatvaramo svako veče. Pre toga nije bilo ali uspevamo. Otac, majka i ja smo tu stalno, ali imamo pomoć i od brata koji dolazi za pripreme hrane za zimu. Nemo širiti stado ali i dalje radim na poboljšanju selekcije grla i kvaliteta.

Aleksandar Stanarević, apsolutni šampion

Aleksandar Stanarević iz Donje Kamenice nosilac je titule apsolutnog šampiona izložbe u Pričeviću. Prošle godine dobio je dvostruku titulu na Novosadskom sajmu kaže:”Danas sam potvrdio u velikoj konkurenciji da sam jedan od najboljih odgajivača u Srbiji što se tiče sjeničke ovce. Povećali smo stado za 15% u odnosu na prošlu godinu, što se danas videlo i na izložbi jer sam izveo te male “šiljegce” koje ostaju na domaćinstvu. Imamo i mladih jedinki koje su buduće nade za takmičenja”.

Za najbolje pripremljeno jagnjeće pečenje nagrada je pripala gazdinstvu Timotić, dok je najbolji kotlić pripremilo domaćinstvo Dragojević.