19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • BAZA PODATAKA O JAVNIM KONKURSIMA U SRBIJI
Dijalog.net Medijsko sklonište Valjevo Objektiva.rs

BAZA PODATAKA O JAVNIM KONKURSIMA U SRBIJI

Autor 08/07/2022

Prva onlajn baza podataka javnih konkursa u Srbiji biće predstavljena valjevskim medijima, organizacijama civilnog društva i zainteresovanim građanima i građankama. Predstavljanje je zakazano za danas, 8. jul 2022. godine, od 10 sati i 30 minuta, u velikoj sali Skupštine grada Valjeva.

Ideja za osnivanjem medijskih skloništa razvijala se skoro dve godine, kroz razgovore sa novinarima i novinarkama, medijskim radnicima i građanima i građankama u lokalnim sredinama širom Srbije o stanju slobode izražavanja i medija.

Pokazalo se da je ključ borbe za očuvanjem slobode medija u lokalnim zajednicama i uspostavljanjem okruženja koje će omogućiti ostvarivanje i poštovanje sloboda i prava, upravo solidarnost između građana i novinara i medija, kao i svest da samo zajedno mogu profesionalno i časno da štite javni interes.

Otuda baš i naziv “sklonište” kao novi model okupljanja zainteresovanih aktera – građana, neformalnih grupa i inicijativa oko vrednosti koje predstavljaju zajednički interes, a to je, pre svega, slobodno informisanje, bolja komunikacija sa građanima i građankama i efikasnija međusobna podrška.

Uz podršku Građanskih inicijativa, prvo takvo sklonište nastalo je u Vranju, potom u Kragujevcu, a zatim su, jedno po jedno, formirana i u drugim gradovima – Nišu, Čačku, Valjevu, Užicu, Novom Pazaru.

Prve aktivnosti koje udruženje Dijalog, kao koordinator Medijskog skloništa Valjevo, sprovodi je prikupljanje, obrada i analiza javnih konkursa za organizacije civilnog društva i medije u Srbije.

Na osnovu tako prikupljenih podataka širom Srbije, Koalicija “Otvoreno o konkursima“ je kreirala prvu onlajn bazu podataka javnih konkursa u Srbiji. Ova baza podataka omogućava praćenje trošenja budžetskog novca u sektorima medija i javnog informisanja, kulture i umetnosti, organizacija civilnog društva i omladine.

Organizovanjem panel diskusije za predstavnike organizacija civilnog društva i medija Medijsko sklonište Valjevo želi da valjevskoj javnosti ukaže na važnost zajedničkog delovanja u borbi za slobodu izražavanja i medija, ali i da ukaže na posledice propagandnog izveštavanja na građane/ke i društvo o čemu će na panelu govoriti konsultant Nebojša Andrić.

Tanja Maksić (BIRN Srbija) predstaviće onlajn bazu podataka javnih konkursa, dok će Nataša Dragojlović (Nacionalni konvent o EU) predstaviti analizu kapaciteta organizacija civilnog društva za proces evropskih integracija u Srbiji.

Panel priređuje valjevsko udruženje građana Dijalog u svojstvu koordinatora Medijskog skloništa Valjevo.

Nakon letnje pauze, Medijsko sklonište Valjevo, u saradnji sa brojnim partnerima, organizovaće događaje o brojnim temama u vezi sa zaštitom javnog interesa, slobodnog informisanja, bolje komunikacije sa građanima i sugrađankama i efikasnijom međusobnom podrškom, kao i evropskim integracijama, navodi Dijalog.net.