16/06/2024
Najnovije vesti

BOJANA LALOVIĆ MILANOVIĆ NAJBOLJI ŠKOLSKI BIBLIOTEKAR

Autor 10/03/2022

U izboru Društva školskih bibliotekara Srbije, valjevka Bojana Lalović Milanović, bibliotekarka OŠ ” Prota Mateja Nenadović” i OŠ ” Nada Purić ” iz Valjeva, proglašena je za najboljeg školskog bibliotekara Srbije za 2021.godinu.

” Presrećna sam zbog ovoga priznanja, i još uvek ne mogu da poverujem. Priznanje mi je jako važno, jer ocene donose kolege, ljudi koji su iskusniji od tebe. Bibliotekarstvo inače nije bila moja prva želja kada sam upisivala Filološki fakultet, ali kada sam počela sa predavanjima profesorke su me prosto opčinile svojom stručnošću, a ja sam kao neko ko je odvek voleo knjigu, odmah shvatila da je to ono pravo”, u dahu nam je rekla Bojana, u hladnoj biblioteci škole u Brankovini.

Valjevo do sada nije imalo bibliotekara sa ovim priznanjem. Bojana radi pola radnog vremena u Brankovini, a pola u Valjevu. ” Nema velike razlike između dece na selu i u gradu” kaže Bojana i dodaje ” jedina razlika je što je u gradskim školama fond bibliotekara 100%, a u seoskim školama 50% radnog angažovanja bibliotekara. Društo školskih bibliotekara se trudi da se to promeni, lično smatram da su deca u seoskim školama na taj način oštećena, jer nemaju iste mogućnosti kao deca u gradu. Inače sem redovne lektire deca vole da čitaju i dosta dela koja su ekranizovana, stripove, a jako vole i nova izdanja starih knjiga, koja im novim ilustracijama i štampom privlače pažnju.”

Na pitanje kako se postaje najbolji školski bibliotekar u Srbiji Bojana kaže: “Postaje se stalnim stručnim usavršavanjem, da preskočim fraze o ljubavi prema poslu, koje se podrazumevaju. Lično sam dosta inovirala u svojoj profesiji, dosta sam radila sa decom i van biblioteke trudeći se da im prenesem i informaciono-komunikativne tehnologije, da ih osposobim ne samo da čitaju informacije, nego i kako da pravilno barataju njima, bilo da su u knjizi bilo na internetu, što je u današnje vreme od velike važnosti. “

Na zidu biblioteke u brankovačkoj školi nalaze se zahvalnice Društva školskih bibliotekara Srbije za učešće u akciji “Čitajmo glasno, tu je i potvrda o učešću na Evropskom danu jezika, kada se škola našla na mapi zemalja Evrope, koje su obeležavale taj dan. U saradnji sa Međunarodnom organizacijom školskih bibliotekara u toku je razmena obeleživača za knjige, u nju su prijavljene obe škole u kojima Bojana radi. A sarađuje i sa Američkim udruženjem bibliotekara u razmeni mišljenja i iskustava bibliotekara širom sveta. Završni rad bi trebao da bude sa bibliotekarkom iz Amerike i kolegom iz Pakistana.

Nismo izabrali Brankovinu kao mesto gde smo posetili najbolju školsku bibliotekarku Srbije slučajno. Uz dužno poštovanje prema OŠ ” Nada Purić “, Desankina Brankovina i sedmogodiđnji rad Bojane Lalović Milanović u školi ” Prota Mateja Nenadović ” , ovoga puta su dobili prednost. Po daljim planovima brankovačko-valjevske bibliotekarke, ne sumnjamo da će na zidove biblioteke dolaziti još uramnjenih priznanja.