18/07/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Foto-Dveri

Borba za kiseonik

Autor 26/10/2023

Saopštenje Gradskog Odbora Dveri Valjevo.

“Za tri dana građani Valjeva podneli su 250 prijava na javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije kuća i stanova i tako uspeli da za samo tri dana potroše sve što su lokalna samouprava i Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sakupili. A sakupili su celih 25 miliona dinara, od koga je, mnogo je!

Lokalna samouprava priložila je 10 miliona dinara, a Ministarstvo 15 miliona dinara. Poređenja radi, 36. Tešnjarske večeri su koštale 16 miliona 690 hiljada od čega je 12 miliona dinara izdvojeno iz budžeta grada, a ostatak od sponzora. Više smo dali mi za našu lokalnu zabavnu manifestaciju nego država nama za borbu protiv aerozagađenja. Toliko o državi!

Više je grad Valjevo iz budžeta izdvojio za Tešnjarske večeri, nego što su odvojili za smanjenje aerozagađenja. Toliko o lokalnoj samoupravi!

Pevali smo 7 dana, a treba da dišemo svaki dan. Četiri koncerta koštala su grad 11,9 miliona dinara. E, pa Valjevci kad već ne možete da dišete, onda bar pevajte! Pošto su veću sumu novca izdvojili za estradu nego za borbu protiv aerozagađenja. Da li to znači da je za građane važnija zabava od zdravlja? Izgleda da jeste, nažalost…​ I da se razumemo nismo protiv manifestacija ali hoćemo da se prvo rešavaju prioriteti a svakako u odnosu na zabavu prioritet ima zdravlje Valjevaca.

U 2022. godini smo imali 144 dana sa prekoračenjem dozvoljenih vrednosti suspendovanih PM čestica, to je čak 4 puta više od 35 dana koji su dozvoljeni zakonom. Ispada da su građani Valjeva 109 dana vazduh udisali protivzakonito.

Na godišnjem nivou 242 osobe prerano preminu od posledica zagađenja. Te osobe su naši sugrađani, ali to ovu vlast ne brine i za to niko nije odgovoran. Da vlast brine za svoje građane imala bi rešenje za Krušik koji je godinama najveći pojedinačni zagađivač sa učešćem od 25% u ukupnom zagađenju”, i upoređuju da je u prošloj godini izdvojeno je ukupno 40 miliona dinara, a ove samo 25 miliona dinara za programe energetske efikasnosti.

“Gradska vlast godinama unazad prosipa lažna obećanja i prazne priče bez i jednog konkretnog rešenja.​ Iskreno od ove i ovakve vlasti nismo više mogli ni očekivati. Doduše imaju oni svoje domete jer ubrzano se asfaltiraju pojedine deonice puteva po valjevskim selima gde se na podlogu od kaljave rizle stavlja asfalt (DEBLjINE PAŠTETE NA HLEB) i širine kolovoza maksimum 2,5 metara. A po završetku radova šator,muzika,vruće pečenje a radosti kraja nema. No, ipak ostaje nam da brojimo dane i molimo se Bogu da što bezbednije prebrodimo buduće dane u borbi za kiseonikom.

Zato dragi Valjevci, što ste disali, disali ste, počela je nova grejna sezona!”, navedeno je u saopštenju za javnost  GrO Dveri Valjevo.