28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • DEČJA NEDELJA U KREATIVNOJ RADIONICI PINOKIO

DEČJA NEDELJA U KREATIVNOJ RADIONICI PINOKIO

Autor 09/10/2021

Dečija nedelja širom Republike Srbije protekle sedmice je obeležena pod sloganom inspirisanim stihovima pesme Dete, pesnika Ljubivoja Ršumovića: “DETE JE DETE DA GA VOLITE I RAZUMETE”. Tim povodom, raznovrsne vaspitno – obrazovne programe za mališane priredile su vaspitačice u Kreativnoj radionici Pinokio u Valjevu.

Dečje igre u KR Pinokio

“Dečija nedelja je prilika da deca ostanu u središtu društvenih nastojanja da budu zaštićena i srećna, da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, a to se postiže kontinuiranom brigom o zaštiti, unapređenju i promociji dečijih prava u kojoj učestvuju svi relevantni društveni akteri” – napominje Vesna Lazić, vaspitač u Kreativnoj radionici Pinokio i predsednik Udruženja Anđeli čuvari, i dodaje:

“Dečija nedelja je najveća nacionalna manifestacija za decu, koja se svakog oktobra održava u cilju ujedinjenja svih društvenih aktera sa ciljem kontinuiniranog poboljšanja položaja deteta, u skladu sa čim i Kreativni tim “Pinokio” organizuje raznovrsne aktivnosti i to u svim vaspitnim grupama, kroz koje ostvarujemo postavljene ciljeve Dečije nedelje: skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece; ukazivanje na odgovornost koju porodica, vrtić, država i njene institucije imaju u zaštiti dece, i ostvarivanju njihovih prava; prezentacija do sada postignutih rezultata; ukazivanje na primere dobre prakse i probleme u ostvarivanju prava dece; podsticanje saradnje u stvaranju uslova za poštovanje prava, i optimalni razvoj svakog deteta; promocija aktivnog učešća dece u donošenju odluka koje se njih tiču; pokretanje inicijativa i novih akcija koje doprinose poboljšanju položaja dece u Republici Srbiji, i ostvarivanju njihovih prava.”

Uobičajeno je da polaznici Kreativne radionice Pinokio sa svojim vaspitačima ostvaruju niz vaspitno – obrazovnih aktivnosti. Tako su i prvog dana ovogodišnje manifestacije zasadili “drvo generacije” i ukrasili ga narukvicama prijateljstva koje su dekorisali crtežom na temu “Šta nas čini srećnima”. Svaka vaspitna grupa je uz podršku svojih vaspitača izradila kreativne ogrlice i bedževe koji simbolišu njihov tim, jer deci je važno da osećaju pripadnost grupi, koliko je važno da razvijaju svoju individualnost, kako ističu u vrtiću: “Sa spoznajom da svi timovi zajedno čine najsnažniji tim Pinokijevaca kreativaca!”

Drugog dana Dečije nedelje, ciljevi vaspitno obrazovnog rada usmereni su na promocija zdravog načina življenja i odrastanja, uz negovanje i razvijanje sportskog duha. Takmičarska igra u dvorištu vrtića unela je radost i aktivirala dečiju borbenost. Uz poštovanje pravila i uvažavanje principa fer igre, deca koja pohađaju predškolske grupe Pinokio 1 i 2, uz podršku svojih vaspitača prevazišli su različite prepreke postavljene na sportskom poligonu. Pre početka aktivnosti intonirana je himna Republike Srbije. Drugog dana Decije nedelje, mlađa, srednja i starija vaspitna grupa uživale su u sunčanom danu i fizičkim aktivnostima. Deca su fizički bila aktivna, uživajući u takmičarskom duhu i bodreci jedni druge.

Mališani u KR Pinokio pažljivo prate lutkarsku predstavu i aplauzima nagrađuju svoje vaspitačice

U toku Dečije nedelje, u Kreativnoj radionici Pinokio, u Udruženju Anđeli čuvari, priređuju edukativne radionice koje vodi doktor pedagoških nauka, profesorka Mira Jovanović. Drugog dana Dečije nedelje održana je radionica za vaspitače “Azbuka osećanja i emocije dece predškolskog uzrasta u vreme pandemije Kovid-19 iz perspektive vaspitača i roditelja”, o čemu smo pisali.

Deca koja pohađaju Kreativnu radionicu Pinokio, od najranijeg detinjstva, vole pozorište i posebno se raduju kada njihovi vaspitači izvode lutkarske predstave, uz razvijenu svest o važnosti umetnosti i pozorišta i o efektima koje imaju na razvoj dece. Za sve vaspitne

KR Pinokio – Zabla dečjih želja

grupe, u trećem danu ovogodišnje Dečije nedelje vaspitačice su izvele dramatizaciju neprolazne priče o “Tri praseta”. Deca su sjajno reagovala, sagledavajući osobine likova i bila podstaknuta na razmišljanje i razgovor. Vaspitačice iz KR Pinokio često održavaju predstave za decu radi podsticanja dečje radoznalosti i mašte.

U četvrtom danu Dečije nedelje deca su napravila Table dečjih želja. Srednja i starija vaspitna grupa nestrpljivo su govorili o svojim željama. Vaspitačice PU Milica Nožica u Udruženju Anđeli čuvari, u predškolskim grupama, Vesna Lazić, Suzana Jakovljević i Milica Maksimović, sa mališanima su razgovarale o tome šta je deci važno i koje su dečije želje. Bilo da su želje jednostavne ili su produkt dečijih sanjarenja i mašte, zaključak je da svi imaju pravo na sopstvene želje. Prava deteta obezbeđuju se tako što deca treba da budu pitana, da dobiju adekvatne informacije i mogućnost da ispolje svoj individualni izraz. U predškolskom uzrastu, deca imaju sposobnost da formiraju svoje mišljenje i treba im omogućiti da to mišljenje, želje i predloge slobodno iskažu.

U završnici ovogodišnje Dečije nedelje u Kreativnoj radionici Pinokio, u saradnji sa roditeljima, priredili su “Bal pod maskama” za sve grupe u vrtiću. Priključio im se i Pinokio, tako da je događaj prerastao u nezaboravnu bajkovitu scensku igru, karakterističnu za KR Pinokio u Valjevu.

Foto – privatna arhiva