16/06/2024
Najnovije vesti
Moderna-galerija-Valjevo-priprema-izlozbe-crteza-za-8-oktobar-27-09-2022-foto-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo-2.jpg

DRAGOCENO OBOGAĆENA ZBIRKA I UREĐENA SALA PRE NOVE IZLOŽBE U MODERNOJ GALERIJI VALJEVO

Autor 28/09/2022

U Modernoj galeriji Valjevo za 8. oktobar 2022. godine, zakazano je otvaranje izložbe “Magija crteža 1932 – 2022.” Biće prikazana ostvarenja 125 autora, odnosno 164 umetnička dela, nastala tokom proteklih 90 godina.

Ovih dana završeno je oblaganje zidnih površina u desnoj sali tako da su, napokon privedeni galerijskoj nameni.

Izuzetnost Moderne galerije Valjevo sadržana je i u činjenici da je ova ustanova kulture od izuzetnog značaja jer, napomenimo tek da je vrednost umetničkih dela koja su u 2022. godini dobili za svoju stalnu postavku, prema tržišnim procenama, iznosi oko 120 hiljada evra.

Zbog toga se nameće pitanje – hoće li ovo nacionalno blago biti zatrpano u nekom možda memljivom, prašnjavom depou, ili dostupno javnosti u odgovarajućem izložbenom prostoru? Da li je potrebno napomenuti da bi time Valjevo postalo obavezna kota za poštovaoce i poznavaoce moderne umetnosti, ne samo na mapi Srbije, već bar Evrope, ako ne i šire?

MAGIJA CRTEŽA

Prema rečima mr Vojislava Jovanovića, direktora Moderne galerije Valjevo, izložba Magija crteža 1932 – 2022. koja treba da ispriča ulogu crteža u slikarstvu biće otvorena 8. oktobra u 12 časova.

“Krenuli smo od Milene Pavlović Barili zato što je ona bila jedan od prvih izlagača u Modernoj galeriji do slikara koji se danas pojavljuju kao ozbiljni crtači i slikari koji obećavaju da će u budućnosti biti deo porodice Moderne galerije.

Tu je 125 autora i uglavnom su predstavljeni jednim delom, osim onih koji su činili okosnicu Moderne galerije: Leonid Šejka, Dado Đurić, Vlada Veličković i Ljuba Popović imaju više radova.

Želja nam je da pokažemo evoluciju crteža, od 1932. godine i Milene Pavlović Barili do 2022. godine crtežima mlađih autora. Velika razlika u pristupima crtežu se jasno na ovoj izložbi može videti, u želji da bude što više autora, pravih crtača i mislim da smo, u nekoj meri – uspeli. Naravno, postoji hiljadu prepreka da biste došli do crteža iz kuća, ateljea, fundusa, iz nekakvih muzejskih ili galerijskih postavki, ali, iz mog ugla gledano, mislim da smo uspeli, ali uvek je možda moglo da se nađe još nešto.

Mr Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije Valjevo tokom priprema nove izložbe

Mislim da tu želju da crtež negujemo i čuvamo u Modernoj galeriji – treba nastaviti. Naravno, sa određenim ritmom. Mi smo imali uspešnu izložbu crteža profesora Ljubodraga Jankovića Jala, imali smo izuzetno uspešnu izložbu crteža Dragoslava Živkovića, tako da je ovo sada, kada je crtež u pitanju, kruna dešavanja u Modernoj galeriji,” kaže Jovanović uz napomenu da je skoro pa nemoguće pronaći nekog domaćeg autora, kao i sa prostora ex Yu, koji nije zastupljen na predstojećoj izložbi čije je otvaranje zakazano za subotu, 8. oktobar.

Pored priznatih i veoma poznatih imena, na izložbi Magija crteža 1932 – 2022. ima i autora za koje je ova izložba “ulaz na velika vrata” jer, izvesno je – obećavaju:

“I ta generacija daje nadu da će budućnost Moderne galerije biti očuvana, u istoj boji i tonu, kao i za proteklih 38 godina. Naravno, vreme sazrevanja i proces da ti umetnici postanu ono što očekujemo, traži neki vremenski period. Ima tu i autora koji su, za širu javnost, nepoznati, ali kada vidite crtež, vidite da su izuzetno veliki crtači.”

Pored toga direktor Moderne galerije Valjevo naznačava da će katalog koji prati predstojeću izložbu Magija crteža 1932 – 2022. biti verovatno najobimniji, štampan na 184 strane, jer će sva umetnička dela biti reprodukovana.

“Naravno, hvala i Gradu Valjevo koji nas stvarno prati onako kako treba, hvala i svima onima koji nam pomažu. U ovoj izložbi ta pomoć bila nam je izuzetno potrebna, kada je u pitanju organizacija jer su radovi stizali, išli smo po njih i u Bosnu, iz Hrvatske su stigli drugim putevima… Znači, uspeli smo da okupimo, kada je crtež u pitanju u ovih 90 godina, izuzetno ozbiljne autore.”

S obzirom na broj ostvarenja koja objedinjuje predstojeća izložba Magija crteža 1932 – 2022. postavka će obuhvatiti celokupan prostor Moderne galerije u Valjevu. U Ljubinom ateljeu biće izloženi crteži Šejke, Dade, Vlade i Ljube, dok će u jednoj sali biti ostvarenja starijih autora, u desnoj sali – mladi i u biblioteci Moderne galerije biće prikazani crteži srednje generacije slikara.

Mislim da je crtež osnov svake likovne umetnosti i svaka akademija je koncipirana, u prve dve godine, na crtežu. Nekada smo svi to doživljavali kao olovku i tuš, ali danas to nije tako. Ovo je zaista jedinstvena prilika da se vidi ozbiljan presek srpskog crteža,” kaže Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije u Valjevu povodom predstojeće izložbe.

Uz osmeh pripremaju novu izložbu u Modernoj galeriji Valjevo

U organizaciju izložbe je uložen ogroman trud ne samo zaposlenih, već i prijatelja i saradnika Moderne galerije Valjevo. Zahvaljujući tome pred posetiocima će od 8. oktobra 2022. do 10. januara 2023. godine biti izuzetno značajna, izvesno jedinstvena postavka koja obuhvata crteže nastale tokom devet decenija i, pred očima posetioca Moderne galerije u Valjevu, spaja autore iz dva različita veka.

Međutim, pored sveobuhvatnosti postavke, u Modernoj galeriji su se dodatno pripremili obavivši radove na koje već izvesno vreme čekaju – da dobiju potpuno odgovarajuće zidne površine.

“Mi smo uradili i dodatne radove, tako smo ovog puta ceo desni prostor obložili gipsom da bismo dobili nove i kvalitetne zidove.”

VREDNA ZBIRKA MODERNE GALERIJE VALJEVO

Moderna galerija je od početka godine do danas dobila izuzetno vredna umetnička dela. Prema tržišnim cenama, vrednost je više od 120 hiljada evra. Valjevo se ima čime pohvaliti.

“Mislim da sam pristup izložbi Ljubice Mrkalj i njena reakcija i zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo Dragoslava Živkovića, a kažem zadovoljstvo i mislim na njihovu reakciju u poklonima, i profesora Jala Jankovića, i da ne ređam imena ko je sve šta poklonio. Moderna galerija u Valjevu je dobila jedan ozbiljan fundus za krajnju svoju borbu – postavke Moderne galerije. I nadam se da ćemo u narednih pet – šest meseci rešiti i taj problem prostora, ili ga barem definisati. Ne verujem da ćemo ga renovirati, i to ne samo depo.

Cela poenta je da to što je Moderna galerija za ovih 38 godina skupila, da doživi – svetlost. Znači, da se ta priča o Muzeju, a to je zapravo stalna postavka Moderne galerije, završi i da ono što se trenutno nalazi u našim neuslovnim depoima, bude prikazano široj javnosti.

Naša želja, to nije tajna, je prostor nekadašnjeg restorana Narcis, ili Komercijalne banke, posle toga. To je vlasništvo Ministarstva prosvete. Postoje razne ideje. Da budem iskren, mi za tu ideju imamo podršku gradonačelnika i Gradske uprave Valjevo. Formiranjem nove vlade Srbiće će se vrlo brzo definisati.

To je idealan prostor. U slučaju da taj prostor dobijemo i tu postavku priredimo, u kombinaciji sa našim stalnim partnerom koji nam pozajmljuje slike za stalne postavke, sigurno bi bili egal mnogim zbirkama i državnim galerijama u Srbiji, pa i onim najvećim,” navodi direktor Moderne galerije Valjevo, Vojislav Jovanović uz napomenu da bi dobili i kadrovsko pojačanje, još jednog istoričara umetnosti: “Tako da, na neki način, se formira buduće jezgro, tim za budućnost Moderne galerije Valjevo.”