15/06/2024
Najnovije vesti
stara zgrada Šeste Osnovne škole Milovan Glišić Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić

DVA VRTIĆA U STAROJ ZGRADI “ŠESTE” ŠKOLE

Autor 13/05/2022

Usvojen je prvi rebalans budžeta Grada Valjeva za 2022. godinu, na danas održanoj 56. sednici Gradskog veća.

Ukupna javna sredstva planirana prvim rebalansom budžeta iznosiće 4,3 milijarde dinara, odnosno rebalans predviđa povećanje prihoda za 264 miliona dinara, tj. 6,64%.

Obrazlažući prvu tačka dnevnog reda, Utvrđivanje predloga odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu Grada Valjeva za 2022. godinu – prvi rebalans, gradonačelnik, Lazar Gojković je pored ostalog rekao:

Mislim da je jako važno, i zbog čega smo radili prvi rebalans budžeta, i najveći iznos u ovom rebalansu od 173 miliona, opredeljen je za rekonstrukciju stare “Šeste” škole i prenamenu tog objekta u dva vrtića za Predškolsku ustanovu “Milica Nožica” jer ćemo time, mislim gotovo 80%, možda i više, pokriti ovu listu čekanja koja će i ove godine biti izuzetno velika.

gradonačelnik Lazar Gojković Valjevo
Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković

Posebno mi je drago jer smo uspeli da rebalansom opredelimo sredstva, velika sredstva u ovom trenutku za nas, ali mnogo važna i mislim da ćemo do kraja godine uspeti da rešimo listu čekanja i taj problem koji, već godinama, ima Predškolska ustanova,” rekao je gradonačlnik Gojković, i dodao:

U rebalansu sredstva koja smo dodatno opredelili, su uglavnom sredstva koja mi sufinansiramo za određene projekte. Ponovo, jako važno za nas je zaštita životne sredine, problem aerozagađenja, 60 miliona ove godine: 30 miliona iz budžeta Grada Valjeva i 30 miliona od Ministarstva za rudarstvo i energetiku. Ovih 60 miliona se odnose na energetsku efikasnost.

Još jedan projekat, jako važan, je zamena kotlova na individualnim ložištima. Taj projekat realizujemo zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, takođe uz učešće i sufinansiranje Grada Valjeva,” naglašava Gojković.

Dakle, u ovom rebalansu, pod broj jedan, VI škola – prenamena u Predškolsku ustanovu i dva vrtića, za mene lično najbitniji projekat u ovom trenutku u gradu Valjevu jer rešavanjem jednog ogromnog problema, jer će “lista čekanja” biti i veća nego prošle godine. I zato je jako važno da ovaj predlog prvog rebalansa danas usvojimo, da ga usvoji Skupština, i da što pre, krenemo u realizaciju i dobijemo dva nova vrtića, to je oko 400 mesta za boravak mališana u ovoj Predškolskoj ustanovi,” zaključio je obrazloženje, neophodnosti za prvim rebalansom budžeta za tekuću 2022. godinu, gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.