25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • GITARISTA MOMČILO ALEKSANDRIĆ DOKTORIRAO U SAD

GITARISTA MOMČILO ALEKSANDRIĆ DOKTORIRAO U SAD

Autor 13/10/2021

Lajkovčanin Momčilo Aleksandrić doktorirao je na Univerzitetu u Minesoti, radom o kompozitoru Fernandu Soru. Reč je rezultatu višegodišnjeg interesovanja i za teoriju klasične muzike za gitaru.

Naziv doktorske teze je Fernando Sors Works in F: Hierarchy of Genres and Significance of Special Sonic Effects. Najznačajniji mentori na Univerzitetu Minesota bili su mu profesori Maja Radovanlija, Alex Lubet, Gabrijela Kuri i Skot Kari.

Aleksandrić ističe da se prvi put u svetu neko ozbiljno pozabavio značajnim Sorovim delima u F, gde šestu žicu treba premostiti na ton F. Najavljuje da će tokom meseca svoje istraživanje predstaviti na muzičkim akademijama u Srbiji, jer želi da podstakne mlade gitariste na slične poduhvate. Mladi, tridesetogodišnji Lajkovčanin, već komponuje muziku za klasičnu gitaru i kamerne sastave.

Momčilo Aleksandrić pohađao je OMŠ Živorad Grbić, Izdvojeno odeljenje Lajkovac, u klasi profesora Dragana Nikolića. Srednju muzičku završio je u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Hadži – Đorđevića, dok je na Muzičkoj akademiji iu Beogradu paralelno završio master studije gitare u klasi prof. Srđana Tošića, dok mu je profesorka Tea Dimitrijević bila mentor na odseku za kamernu muziku. Godine 2016. upisuje doktorske studije na Univerzitetu u Minesoti, u klasi profesorke Maje Radovanlije.

Dobitnik je više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kao Beogradski gitarski duo Momčilo Aleksandrić i Filip Živanović osvajali su nagrade na beogradskom Gitar art festivalu, Sadern festivalu gitare u Južnoj Karolini (SAD), kao i na takmičenju kamernih sastava Konvencije gitarske fondacije Amerike u Kentakiju 2018. godine.

Od 2015. učestvuje u organizovanju koncertnih sezona Beogradskog gitarskog društva čiji je osnivač, uz video zapise za Belgrade Guitar District YouTube kanal.

Do sada je nastupao u Evropi, SAD, Aziji i Južnoj Americi. Aktivan je na poljima muzikologije i teorije muzike. Održao je predavanja u Sinsinatiju, Majamiju, Indianapolisu, Hong Kongu, Bankoku.

Njegov rad o Ljobetovim “Varijacijama na Sorovu temu” objavljen je 2019. godine u “Soundboard” časopisu Gitarske fondacije Amerike.

Agencija Pristup; foto – privatna arhiva