17/04/2024
Najnovije vesti
Sednica-Gradskog-veca-24-08-2022-a Objektiva.rs Valjevo energetski menadžment

GRADSKO VEĆE USVOJILO ODLUKU O SISTEMU ENERGENTSKOG MENADŽMENTA

Autor 24/08/2022

Danas je održana 65. sednica Gradskog veća, na kojoj je prihvaćen predlog Odluke o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta u Valjevu.

Ovom odlukom se uređuje struktura zaduženih i odgovornih lica za realizaciju ciljeva energetskog menadžmenta, kao i odgovornosti, koordinacija i procedure za upravljanje potrošnjom energije.

Sistem energetskog menadžmenta jeste sistem organizovanog upravaljanja energijom, koji obuhvata najširi skup regulatornih, organizacionoh, podsticajnih, tehničkih i drugih mera aktivnosti, kao i organizovanog praćenja i analize obavljanja energetskih delatnosti i potrošnje energije, koje u okvirima svojih ovlašćenja planiraju i sprovode obveznici sistema energetskog menadžmenta.

Sistem energetskog menadžmenta grada Valjeva čine gradonačelnik grada Valjeva, energetski menadžer grada Valjeva, koji je zaposlen u nadležnom odeljenju Gradske uprave Valjeva i obveznici sistema, koji su nosioci prava upravljanja nad javnim objektima koje koriste organi Grada, ustanove i javna preduzeća, čiji je osnivač grad Valjevo.

Članovi Gradskog veća utvrdili su predlog Odluke o raspisivanju Javnog poziva za učešće provrednih subjekata u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individualnim ložištima i prelazak na biomasu, u cilju smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritorija grada Valjeva u 2022. godini, kao i predlog Odluke o raspisivanju Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstava i stambenih zajednica za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Takođe, prihvaćena je dopuna rešenja o obrazovanju Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, kao i dopuna rešenja o obrazovanju Komisije za sprovođenje mere zamene postojećeg energenta u individualnim ložištima i prelazak na biomasu, u cilju smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Valjeva u 2022. godini.