19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • GrO POKS o kadrovskim promenama i kulturi u Valjevu
GrO-POKS-Valjevo-januar-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti

GrO POKS o kadrovskim promenama i kulturi u Valjevu

Autor 02/02/2024

Prilikom obraćanja čelnika Gradskog odbora POKS-a Valjevo, pažnja je usmerena na kadrovske promene. Potom, i na zapažanje o propadanju objekata i pojedinih gradskih kvartova, uz predloge za prenamenu.

Prisutne je pozdravila potpredsednica Gradskog odbora POKS-a, Sanja Veselinović. Predsednica GrO POKS Valjevo i koordinatorka za Kolubarski okrug, Marija Ilić povodom kadrovskih promena naglašava da ostaju pri prepoznatljivim političkim opredeljenjima.

„Iako je došlo do kadrovskih promena, POKS nastavlja do sada zadatim kursom. Kada se pomene POKS jasno je da je reč o monarhistima, a kada se pomenu monarhisti odmah je asocijacija parola “S verom u Boga za kralja i otadžbinu.” Tom parolom smo svi prišli POKS-u i deo “S’ verom u Boga” nalaže jedno gospodstvo, te obećavamo da nećemo voditi prljavu kampanju i da ćemo nastaviti sa konstruktivnim predlozima. Mi se nećemo baviti isključivo problemima grada, već ćemo se u saradnji sa stručnim timovima boriti da iznesemo najbolja moguća rešenja tih problema.

Još je neizvesno sa kime će od opozicionih stranaka POKS ići u koaliciju, ali o tome ćemo blagovremeno obaveštavati medije, još je rano pričati o koaliciji“, rekla je Marija Ilić i naznačila da je: “POKS imenovao Savet sa nacionale manjine, na čijem je čelu Elita Dori, koja će se narednom prilikom obratiti sa programom za nacionalne manjine.

Snežana Ranković, predsednica Foruma žena POKS Valjevo, pored ostalog, je rekla: „Danas ću vam se obratiti po pitanju koje je nekako “gurnuto pod tepih” već godinama u nazad, a reč je o Domu JNA, koji se nalazi u centru grada, u Karađorđevoj ulici. Reč je o velikom prostoru, koji je van funkcije i ostavljen da trune i propada, možda je čak i najlepša građevina koju imamo u Valjevu, kako ima veliko dvorište pogodno bi bilo iskoristi u više oblika.

Savet sa kulturu Gradskog odbora, na čelu sa Bojanom Ivanovićem, izneo je nekoliko mogućih rešenja: vratiti prvobitnu namenu; kulturni centar; otvoriti muzej savremene umetnosti; napraviti pozorište, jer podsećamo da je Valjevo među prvim gradovima u Srbiji koje je imalo pozorište, a sada ga nema.

Sledeća mogućnost – svratište za decu, mlade i njihove pratioce. Svedoci smo da srećemo decu nsjčešće na mostu kod Stare  pijace ili Opštine u pratnji odraslih ili same da prose. U svratištu bi imali topli obrok, odeću a mogli bi da volintiraju valjevski studenti. Centar za edukaciju i stimulisati mlade da se okrenu pravim vrednostima i da svoje vreme iskoriste na pravi način i da se time odvrate od loših pojava droge i alkohola. Pretvoriti u vrtić ili školu za decu ometenu u razvoju. Postoji još mnoštvo rešenja, a sigurni smo da je sve bolje od stanja propadanja, u kome se prelepi dom JNA sada našao.

Kada kažemo Beograd među prvim asocijacijama nam je Kalemegdan, isto tako ko je i jednom bio u našem gradu prva misao će mu biti Tešnjar. Tešnjar koji isto tako treba da sija kao Kalemegdan u Beogradu, ali nije baš tako. U Birčaninovoj se srušila zgrada zbog nemara i sad je samo ravna površina i mnoge kuće su u jakom lošem stanju. A ne zaboravimo da su u našem Tešnjaru snimani mnogi filmovi i serije, to je lična karta našeg grada.

Složićemo se da je kultura na najslabijem nivou u našem gradu, kako kultura tako padaju i naša tradicija i sve ono što čini naš identitet. Gradski odbor POKS uz konsultacije sa Savetom za očuvanje i negu tradicije i Savetom za kulturu Gradskog odbora predlaže da grad Valjevo i vlast grada počne nužno uticati na sve preduzetnike, da natpisi na prodavnicama, buticima i ostalim radnjama budu pisani na ćiriličnom pismu. Natpisi na ćiriličnom pismu su u Valjevu jako retki, gotovo nepostojeći. Zahtevamo hitno preduzimanje mera, radi očuvanja naše lepe ćirilice.  

Takođe, Forum žena Gradskog odbora POKS-a je otpočeo pravljenje projekta za akciju koja će se ticati podizanja svesti o ćiriličnom pesmu, zaboravljenim običajima i tradicijom našeg lepog grada. Smatramo da nam ništa ne sme biti bitnije od toga da sačuvamo identitet, da budućim pokoljenjima objasnimo ko smo i šta smo, a ako olako budemo prihvatali sve tuđe, a svoje ostavljali iza ormara, teško da ćemo išta moći ispravno i pravilno da objasnimo deci“, pored ostalog rekla je Snežana Ranković, predsednica Foruma žena POKS-a Valjevo.

Predsednik Saveta za kulturu GrO POKS, Bojan Ivanović, na danas održanoj konferenciji, je rekao: „Gradski odbor POKS Valjevo traži obnovu Gradskog pozorišta, koje je nekad postojalo, a ukinuto je 1956. godine. Valjevo je iznedrilo pozorišne i filmske glumačke veličine poput: Voje Brajovića, Nenada Jezdića, Nele Mihailović i mnogih drugih. Stoga Valjevo zaslužuje da ima profesionalno gradsko pozorište. POKS pokreće ideju da Valjevo ponovo zasija u punom sjaju na pozorišnoj sceni Srbije i da da ponosom kažemo da Valjevo ponovo ima pozorište koje smo imali i pre 170 godina, kada je u Valjevu bilo 3500 stanovnika, čak pre biblioteke ili srednje škole. Prva predstava igrana je po delu Jovana Sterije Popovića “Svetislav i Milena”. Tako bitno pozorište političkim dektetom je 1956. godine ukinuto. U vremenu monarhističkog uređenja u Srbiji počeo je pozorišni život u Valjevu, a u vreme Republike ukinuto je pozorište. Nije slučajno što najbolje ideje dolaze od onih koji se zalažu ta obnovu parlamentarne, moderne demokratske monarhije, jer sve što imamo dobili smo za vreme Kneževine i Kraljevine.

Klub umetnika – umetnički život Valjeva u mnogome zavisi od društvenog života. Život umetnika u našem gradu biće bogatiji osnivanjem kluba umetnika. Klub umetnika Valjeva zamišljamo kao kultno mesto okupljanja nadahnutih pesnika, pisaca, slikara, glumaca, muzičara. Klub umetnika je itekako potreban našem gradu, ne kao udruženje umetnika već kao mesto svakodnevnog okupljanja svih umetnika iz svih sfera“, istakao je predsednik Saveta za kulturu GrO POKS, Bojan Ivanović.