12/07/2024
Najnovije vesti
Tehnicka-izlozba-Arheologija-Balkana-Austrijski-kulturni-forum-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Izložba Arheologija Balkana u fokusu u Tehničkoj školi

Autor 25/10/2023

U Tehničkoj školi u Valjevu do kraja sedmice traje izložba “Arheologija Balkana u fokusu” priređena u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda.

Saradnja Tehničke škole iz Valjeva praktično je kontinuirana na polju edukacije i kulture, tako da je aktuelna izložba još jedan primer lepe saradnje među ustanovama.

Prilikom otvaranja izložbe, dostupne ne samo učenicima i profesorima, već svim zainteresovanim sugrađanima, profesorka Dušica Rajevac napominje da je “Arheologija Balkana u fokusu” izložba koju je priredio Austrijskim kulturnim forumom bila prikazana i u Narodnom muzeju u Beogradu i na svom putu po Srbiji sada je u Tehničkoj školi u Valjevu.

“Veoma sam ponosna kao profesor nemačkog jezika da je Austrijski kulturni forum prepoznao Tehničku školu iz Valjeva kao ozbiljnog i kvalitetnog partnera i programe koje pripremaju šalju nama da to prikažemo. To su uglavnom izložbe i filmovi, tako da ćemo do kraja ove godine imati i projekcije austrijskog kratkog filma.

Tema ove izložbe je arheologija Balkana. Zanimljivo kod Austrijanaca je da se uvek trude da pokažu veze koje postoje između dva naroda, Srba i Austrijanaca jer kada prikazujete tu povezanost i stvarate zajedništvo, zajedno stvarate i nešto novo i onda nećete da rušite i kvarite. Tako se pokazuje kulturno nasleđe. Hteli su da pokažu život na ovim prostorima od najranijeg doba i šta je sve pronađeno.

Taj austrijsko – srpski tim koji je radio na ovim istraživanjima od 2018. do 2021. godine otkrili su neke nove lokalitete i zajedno se bavili daljim istraživanjima. Ovde, na ovoj izložbi su prikazani originalni tekstovi njihovih radova jer su hteli i to da prikažu, tako da ima nekih delova na engleskom jeziku, dosta fotografija i približavaju nam sve to. Tako da kada pogledate ovu izložbu, saznate mnogo novog i zahvaljujući savremenim tehnologijama neke interesantne teme nam bivaju dostupnije. Tako da je i ova izložba digitalizovana i postavljena na informacione platforme.

Mislim da je veoma bitno da učenici vide ovakve izložbe, možda ih zainteresuje i neka nova tema da prošire svoje znanje, da usvoje ponašanje u izložbenim prostorijama i galerijama, a sve to im je ovde dostupno”, rezimira profesorka Dušica Rajevac.

Izložba “Arheologija Balkana u fokusu” je otvorena do petka, 27. oktobra 2023. godine, u Tehničkoj školi u Valjevu.