17/04/2024
Najnovije vesti

IZLOŽBA KAKO ZAMIŠLJAM NEBO?

Autor 13/10/2021

Narodni muzej priređuje grupnu izložbu šest akademskih umetnika koji su povezani sa Valjevom. Svečanost otvaranja zakazana je u petak, 15. oktobra, od 19 sati, u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu.

Tom prilikom, biće predstavljena ostvarenja: Ane Pušice, Tamare Pantić, Željka Vitorovića, Milana Hrnjazovića, Đorđa Stanojevića i Dragana Marića.

Povodom izložbe Kako zamišljam nebo je navedeno: “Odgovori na ovo pitanje su brojni, raznoliki i nikada konačni. Povodom ove izložbe, šest umetnika će nam ponuditi svoje. Ana Pušica i Đorđe Stanojević kao polaznu tačku za iskaze biraju materijalistički, bezmalo naučni pogled na svet. Zainteresovani su za fizičke procese i supstance, kao i njihova svojstva; poteze slikarskih četki rado zamenjuju tragovima kretanja i pritiska vode i vazduha. Nebo za njih nije udaljeno i ne nalazi se na nedostižnim visinama. Naprotiv, ono je svuda oko nas, možemo ga posmatrati, osetiti na sopstvenoj koži, dodirnuti. Za Željka Vitorovića, Milana Hrnjazovića, Tamaru Pantić i Dragana Marića nebo je metafora nikada ostvarenog raja na Zemlji – idealnog društva u okviru kojeg su međuljudski odnosi harmonični, a pravda dostupna svima. Njihovi radovi ističu i da izmaštane utopije nikada ne napuštaju svet iluzija, te postoje isključivo kao nedostižni ideal.”

Ana Pusica poznata je po velikim lirskim apstrakcijama koje kao da odražavaju oslikane emocije. Živi i uspešno stvara u Nemačkoj. Ovom prilikom svoj rad predstavlja jednim velikim platnom, dimenzija 3 x 2 metra.

Tamara Pantić, profesor likovne umetnosti, živi i radi u Valjevu. Dobitnik je brojnih nagrada, za vreme studija stipendista za najperspektivnijeg studenta, kao i nagradnog putovanja u Brisel u okviru programa Mladi su zakon. Učesnik više grupnih i samostalnih izložbi, za izložbu u Muzeju odabrala je svoje crteže.

Željko Vitorović, slikar iz Valjeva, prepoznatljivog slikarskog izraza. Do sada održao više, veoma zapaženih, samostalnih i zajednički izložbi u zemlji i inostranstvu, pored ostalih u Grčkoj, Francuskoj, Rumuniji. Takođe, učesnik je projekata GLO’ART centra u Belgiji, kao i u Parizu.

Milan Hrnjazović je slikar upečatljivog izraza. Nedavno je izlagao i svoje crteže Piše i kratke priče o društvenim problemima kojepotom preliva u slikarska ostvarenja. Dobitnik nagrada Niš Art Fondacije i nagrade za osobenu kreativnu inovaciju, Fond Miloš Bajić. Njegove slike uveličavaju kolekcije u Belgiji, Sloveniji, čest su izbor privatnih kolekcionara u Nemačkoj, SAD, Engleskoj, Austriji i Srbiji.

Profesor dr Đorđe Stanojević, predaje na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je programa Priroda i umetnost, predavanja posvećenih fenomenima odnosa između prirode i kulture.Dobitnik više nagrada, učesnik brojnih domaćih grupnih i samostalnih izložbi, kao i brojnih internacionalnog karaktera, poput Bijenala umetnosti održanog 2019. godine u Pekingu.

Dragan Marić, nakon završetka Akademije likovne umetnosti, vratio se u rodni grad, gde se uspešno bavi likovnim stvaralaštvom. Povodom zajedničke izložbe u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, pripremio je jednu digitalnu grafiku.

Izložba pod nazivom Kako zamišljam nebo, šest akademskih umetnika, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, traje do 5. novembra 2021. godine.