30/05/2024
Najnovije vesti
Narodni muzej Valjevo Foto Dragan Krunić

IZLOŽBA: S OBRAMICOM NIZ PUT

Autor 09/09/2022

U Narodnom muzeju u Valjevu, večeras u 19 sati, je otvaranje izložbe “S obramicom niz put” dr Marka Stojanovića, etnologa, muzejskog savetnika Etnografskog muzeja u Beogradu, koju je priredio prošlog septembra povodom 120 godina rada Etnografskog muzeja.

Izložba govori o načinu života, posebno žena, u vreme kada su svakodnevno upotrebljavali obramicu radi prenosa tereta, čak i na veće razdaljine.

Izložbom je omogućen uvid u sagledavanje specifičnih životnih uslova određenog podneblja. Samo na prvi pogled, obramica je jednostavno oruđe iz svakodnevne primene u svim krajevima Srbije. Zapravo na osnovu uočljivih razlika u obliku, pa i pohabanosti, može se zaključiti da li je iz ravničarskih, brdskih ili planinskih predela, kao i o načinu života stanovništva datog podneblja.

Obramica je lučno izdeljan duži drveni komad, koji su u prošlosti na selu pretežno žene nosile na jednom ramenu kako bi prenele veće terete, poput: punih “mlekara” – velikih posuda za mleko, veš na potok radi pranja, hranu i vodu za radnike na njivi ili vinogradu, voće i povrće na pijac… Na oba kraja uravnoteženo bi privezele teret i peške krenule na put.

Veštije obrađene obramice imale su useke, da teret ne bi klizao po uglačanoj oblici, a pojedine su bivale ukrašene motivima tipičnim za podneblje nastanka. Obramice su čak imale primenu i u narodnoj mistici, a svoje mesto su pronašle i u književnosti.

Gelerija Narodnog muzeja Valjevu, 9. septembar 2022. godine, 19 sati, izložba “S obramicom niz put” etnologa dr Marka Stojanovića.