17/04/2024
Najnovije vesti
Izlozba-grafike-Slovenija-Trnavac-26-07-2022-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

IZLOŽBA SAVREMENE SLOVENAČKE GRAFIKE U TRNAVCU

Autor 24/07/2022

U utorak, 26. jula, u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” biće svečano otvorena grupna izložba savremene slovenačke grafike pod nazivom “Moderno = Sveže”, autora mr Brede Škrjanec, muzejskog savetnika.

Izložba donosi pregled najnovije grafičke produkcije deset umetnika iz Slovenije, različitih generacija koji su aktivni na internacionalnoj likovnoj sceni, kao što su: Vesna Drnovšek, Miha Erič, Nataša Mirtič, Črtomir Frelih, Matjaž Geder, Svetlana Jakimovska Rodić, Oliver Pilić, Zora Stančič, Helena Tahir i Sonja Vulpes.

Internacionalni umetnički studio izložbu realizuje u saradnji sa Međunarodnim likovnim grafičkim centrom iz Ljubljane.

Reč je o posebnom muzeju čiji je identitet zasnovan na nasleđu Grafičkog bijenala i umetnosti štampe od sredine 20. veka do danas. Takođe je važan tvorac savremene umetnosti, sa fokusom na grafiku.

Postavka “Moderno = Sveže” u Galeriji Studija broji 37 radova nastalih u poslednjih šest godina, različitim grafičkim tehnikama, od klasične grafike, linoreza, drvoreza, bakropisa, preko monoprintova, kalografije, tehnike koja kombinuje fotografije, kolaža, šablona do povezivanja tradicionalne grafike sa savremnim postupcima digitalne grafike i digitalne manipulacije uopšte.

Autor izložbe, muzejski savetnik Mr Breda Škrjanec, ističe da je izbor umetnika i njihovih radova zasnovala na tematskim i konceptualnim trendovima, koji se pojavljuju u savremenoj grafici kao i u umetnosti uopšte.

Desetoro slovenačkih grafičara čija dela će biti prikazana, prema njenim rečima, u svojim umetničkim praksama stvaraju slike našeg vremena koje su fluidne i multidisciplinarne i u pristupu, kao i u jeziku i istraživanju. Ističe da većina njih, u svojoj praksi, pomera granice grafičkog medija koristeći širok spektar tehničkih, konceptualnih i formalnih praksi. Pojašanjava da se umetnici ne fokusiraju samo na tehničko znanje, jer radovi otkrivaju različite faze kreativnog procesa u praksi, te da svaki autor ima specifičan i interdisciplinarni pristup, koji kombinuje tradicionalne metode štampe sa različitim medijima i strategijama prezentacije.

Desetoro autora predstavljeno je radovima koji odgovaraju na globalne političke preokrete izražene u militantnosti i/ili usponu autoritarnih režima, ili, sa posebnim fokusom na pol i različitost, istražuju kako strukture moći u društvu oblikuju identitet. Druga važna tema tiče se pejzaža, ekologije i načina na koji ljudi reaguju na ekološke izazove antropocena. Na kraju, ali ne i najmanje važno, umetnici koriste štampu za stvaranje introspektivnijih dela koja istražuju teme kao što su pamćenje, percepcija, psihološka stanja i nostalgija”, kaže mr Breda Škrjanec.

Izložba će biti otvorena mesec dana.