15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • IZLOŽBA SKULPTURA U “TRNAVCU”

IZLOŽBA SKULPTURA U “TRNAVCU”

Autor 26/10/2021

U Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića večeras, 26. oktobra, od 19 sati, biće otvorena izložba pod nazivom Homo Tribalicus, skulptora iz Francuske, Nikole Buvea.

Do kraja godine u galeriji “Trnavca” biće izložene 22 skulpture od gvožđa kombinovanog sa kamenom i drvetom jer umetniku je priroda najveći izvor inspiracije.

Istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, povodom izložbe Homo Tribalicus, u predgovoru pratećeg katloga, pored ostalog navodi da je u autorovom centru – čovek, kojim se on obraća čoveku.

“Ove skulpture su amalgami, ne samo materijala koje umetnik vešto oblikuje, već i amalgami prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čoveka. Imperativ je svakako na unutrašnjem biću, koje u svojoj predstavi dotiče grotesku. Pred nama se, kao na kakvoj pozornici, odvija drama „dehumanizovanog“ ljudskog bića”, napisala je Marina Cvetanović koja rezimirajući naglašava da moderna umetnost, diskutujući o egzistenciji, postavlja pitanje kud ide ovaj svet i čovek u njemu.

O UMETNIKU
Nikola Buve rođen je 1971. godine u Oranžu na jugu Francuske. Putovanja po Evropi, Africi i Severnoj Americi i susreti sa različitim kulturama, ljudima i običajima ostavili su snažan utisak na njega, pružajui mu širok izvor inspiracija, koje je kasnije primenio u svom specifičnom umetničkom izrazu.

Pohađao je Akademiju likovni umetnosti u Karpantri, a potom i Akademiju likovnih umetnosti u Avinjonu, Francuska. Pored vajarstva, uspešan je i u obasti dizajna i pozorišne scenografije.

Sa suprugom kreirao je trupu vizualnih predstava “Mailis”, gde najpre radi scenografije, kasnije i u glumi. Od 1997. do 2006. godine radio je u scenografsko – tehničkoj ekipi za Festival In u Avinjonu.

Nakon uspešne saradnje sa Ateliers Artefact, preselio se sa porodicom u Srbiju. U mirnom banatskom selu Miletićevu napravio je atelje i posvetio se svom vajarskom stvaralaštvu.

Tokom tri godine, počev od 2016. kao dizajner ostvaruje novu radionicu Artfer u Francuskoj. U selu Vilovi, Opština Nova Varoš, od 2020. godine radi na novom projektu pod nazivom Park skulptura. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i kolektivnih izložbi. Živi i radi na relaciji Avinjon – Miletićevo – Vilovi.

Na naslovnoj – skulptura “Čovek sa kamenim srcem” iz 2010. godine; fotografija iz pratećeg kataloga izložbe Homo Tribalicus