28/02/2024
Najnovije vesti
Narodni muzej Valjevo akademski slikari Đorđe Stanojević, Željko Vitorović, Milan Hrnjazović izložba FOTO Dragan Krunić objektiva.rs iz Valjeva

IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU

Autor 16/10/2021

U galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba “Kako zamišljam nebo” , kojom su se svom gradu predstavili valjevski akademski slikari: Ana Pušica, ĐorđeStanojević, Željko Vitorović, Tamara Pantić, Dragan Marić i Milan Hrnjazović.

” Ovde možete videti presek ne samo valjevske, nego i srpske likovne scene na jednom visokom nivou”, kaže slikar, Željko Vitovorić i dodaje: “Zapravo ova izložba predstavlja savremenu umetnost, i večeras ćemo videti deliće sveta toga na jednom mestu. Naša ideja je da započnemo i seriju izložbi ovog tipa koje bi se nastavile u neko dogledno vreme, i vremenom prerasla u nešto još veće. Bitno je da Valjevo dobije izložbu na godišnjem nivou koja bi predstavljala savremene umetnosti, da malo više priđemo jedni drugima i da se bolje razumemo u vremenu koje nije naklonjeno ni jednima ni drugima. Izabrali smo temu neba kao temu izložbe, ali to je poprilično relaksirano i to nije preterano uklopljeno u neke šablone. Ovo je jedna mešavina stilova i pravaca koji dobro reprezentuju nešto što bi nazvali savremenost”.

O ovoj izložbi direktorka Narodnog muzeja kaže: “Oktobar mesec je mesec valjevskih likovnih umetnika a ovo je ideja od pre nekoliko godina, i poslednih godina smo se zaista trudili da obuhvatimo sve likovne umetnike Valjeva na jednom mestu. Ove godine smo se odlučili da akademce spojimo u jedan tim. Neki se odavno nisu predstavili svom gradu, a Ana Pušica živi u Minhenu, i posle 10 godina ovo je njen prvi dolazak u rodni grad. Ona, čak, nikada nije izlagala u Valjevu. S obzirom da smo već imali odličnu saradnju sa Željkom Vitorovićem i Milanom Hrnjazovićem, pozvali smo ih i dali svu slobodu da uz našu pomoć i saradnju prirede ovu sjajnu izložbu. Ovom izložbom otvaramo vrata, ne samo za akademske umetnike, nego i za sve naše Valjevce, pa će naša galerija biti otvorena za sve mlade i talentovane koji će moći da pokažu šta sve znaju i umeju,” kaže direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Nikolić Lekić, i dodaje:

“U decembru ćemo, u sklopu proslave 70 godina postojanja Narodnog muzeja, predstaviti i Mografiju, a organizovaćemo i izložbu koja će, u stvari biti retrospektiva rada Narodnog muzeja”.

Izložba Kako zamišljam nebo u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu traje do 5.novembra.