15/07/2024
Najnovije vesti
Popucke-FOTO-Vladimir-Pantić prenosi Objektiva.rs vesti Valjevo

Javna sednica o naselju Popučke

Autor 07/02/2024

Javna sednica o Nacrtu Plana generalne regulacije i sadržini Izveštaja o uticaju na životnu sredinu za naseljeno mesto Popučke.

Nakon zavrešetka javnog uvida u nacrt Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke i sadržini Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu, Komisija za planove zakazala je javnu sednicu, za četvrtak, 8. februar 2024. godine, u 12 časova, u velikoj sali, na prvom spratu, zgrade Gradske uprave Grada Valjeva, u Karađorđevoj 64.  

Tim povodom, stanovnici Popučaka pozivaju sve zainteresovane da učestvuju na javnoj sednici.

“U ime meštana sela Popučke i meštana zaseoka Gorića, pozivam vas da u četvrtak, 8. februara,  učestvujete na javnoj sednici Komisije za planove, koja počinje u 12 časova u Velikoj sali na I spratu u gradskoj upravi. Sednica se održava u okviru javne rasprave o Nacrtu Plana generalne regulacije sela Popučke.

Javnom sastanku Komisije, po pravilu, može prisustvovati svako. Pravo da zatraže reč i da učestvuju u raspravi imaju građani koji su podneli primedbe na javnom uvidu.

U maju 2022. godine Skupština grada Valjeva donela je odluku da se pristupi izradi novog planskog dokumenta za selo Popučke. Zbog toga je sredinom januara održana javna prezentacija Nacrta Plana generalne regulacije naselja Popučka. Nekoliko dana kasnije održana je prezentacija Izveštaja o strateškoj proceni uticaja tog plana na životnu sredinu. Na samoj javnoj prezentaciji bilo je dosta zamerki meštana Popučaka.

Nezvanično, Gradskoj upravi i Komisiji za planove upućeno je preko 100 primedbi na nacrt ovog planskog dokumenta.

Najznačajnije primedbe se odnose na proceduru učešća javnosti, slabu informisanost i slabo učešće građana u celom procesu. Primedbe se, između ostalog, odnose na neočekivane razmere promene namene zemljišta u Popučkom, značajno smanjenje poljoprivrednih površina, stvaranje velikih površina za mešovitu namenu gde je dozvoljeno stanovanje i privreda.

Zamerke se odnose i na prekomernu zauzetost sela velikom infrastrukturom, putevima, visokonaponskim vodovima i drugim, i dozvoljavanje prekomerne zauzetosti građevinskih parcela do 70 odsto, što je u suprotnosti sa propisima i višim planskim dokumentima.

Kritike su upućivane na nedovoljno sagledavanje uticaja na životnu sredinu, kao i na neadekvatne mere zaštite životne sredine”, navedeno je u pozivu.

Naslovna fotografija – mesto Popučke kod Valjeva FOTO: Vlada Pantić