24/06/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

KONCERT “FENIKSA” NA SVETSKI DAN MUZIKE

Autor 20/06/2022

Muzička škola Živorad Grbić priređuje koncert kamernog gudačkog orkestra “Feniks” na Svetski dan muzike, u utorak, 21. juna 2022. godine, od 19 časova, u koncertnoj sali škole u Valjevu.

– Program koncerta posvećen je najlepšim kompozitorskim ostvarenjima celog sveta iz domena klasike, tanga, filmske muzike, ali i nacionalnog melosa, te će Valjevci uživati u delima Hendla, Bramsa, Šostakoviča, Pjacole i ponekom iznenađenju.

Solisti na koncertu su učenice prvog razreda srednje muzičke škole, Anđelka Dragić, gitara i Marija Malidzan, klavir, kao i profesorka, Slavica Rajevac, klavir. Gost koncerta je gudački orkestar osnovne muzičke škole Živorad Grbić.

Kamerni gudački orkestar Feniks je nastao 2010. godine u okviru realizacije umetničko scenskog projekta “Četiri godišnja doba” u partnerstvu Udruženja građana “Dobri ljudi”, Muzičke škole Živorad Grbić i Centra za kulturu. Od nastanka 2010. godine je jedno od najsnažnijih i vrlo omiljenih simbola valjevske muzičke škole.

Tokom postojanja, u sastavu orkestra je učestvovalo preko 30 učenika, najuspešnijih gudača škole. Trenutno ima 16 članova, najkvalitetnijih učenika gudačkog odseka, potvrđenih sjajnim rezultatima i na koncertnom i na takmičarskom podijumu.

Feniks je na svim koncertima škole, valjevskoj publici poklanjao muziku posle koje je tražen bis, a ujedno je prvi ansambl škole koji je predstavljao školu i na podijumima u inostranstvu, u Sloveniji i Nemačkoj, i u međunarodnim projektima visokog kvaliteta za koje je i nagrađivan prestižnim nagradama, kao što je zajednički projekat Opera Didona i Enej, sa Gimnazijom Širen iz Pfafenhofena realizovan 2018. godine.

Takođe, ova godina je u valjevskoj muzičkoj školi, bila u znaku “Feniks”-a jer je na međunarodnom takmičenju Zlatne stepenice, održanom ove godine u organizaciji MŠ Živorad Grbić, u konkurenciji od preko 150 učesnika svih nivoa muzičkog obrazovanja, sa područja nekadašnje Jugoslavije, izabran za apsolutnog pobednika takmičenja i dobitnika nagrade profesor Dejan Mihailović.

Koncert orkestra Feniks za svetski Dan muzike je želja valjevske muzičke škole da ustanovi još jednu lepu koncertnu tradiciju u svom godišnjem koncertnom repertoaru, prvenstveno u kulutrnom životu Valjeva. Takođe, i potreba da valjevskoj javnosti bude predstavljen talenat, profesionalizam i kvalitet ansambla Feniks koji je, prema rečima vodećih akademskih profesora iz države, orkestar koji zaslužuje tretman i poziciju gradskog, a ne školskog orkestra, – naznačava mr Suzana Radovanović Perić, direktorka Muzičke škole Živorad Grbić iz Valjeva.

Zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture, Žaku Langu, Svetski dan muzike obeležava se prvog dana leta.

Predložio je da 21. jun bude proslavljen muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja u celoj državi, prema inicijativi američkog muzičara Džoela Koena koji je radio u Francuskoj. Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti. Prve potpisnice su Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska. Sada Svetski dan muzike proslavlja više od sto država, među kojima i Srbija.

Tim povodom u Valjevu, gudački orkestar Feniks, pod dirigentskom palicom Snežane Stevanović, priprema celovečernji koncert u utorak, 21. juna od 19 sati, u koncertnoj sali Muzičke škole “Živorad Grbić”.