17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • KOSOVO, METOH I JA…”ZAVEŠTANJE 2″ ODUŠEVILO PUBLIKU

KOSOVO, METOH I JA…”ZAVEŠTANJE 2″ ODUŠEVILO PUBLIKU

Autor 10/02/2023

Valjevo je oduvek bilo grad folklora, grad koji neguje tradiciju. Koncert koji je organizovao KUD “Kosta Abrašević”, u saradnji sa proslavljenim igračem i koreografom Vladimirom Spasojevićem svakako je nešto o čemu će se dugo pričati. A ima i zašto.

Kud Kopaonik iz Leposavića

Pre tri godine krenuo je projekat “Zaveštanje 1”, odlično pripremljen i još bolje realizovan. Vreme pandemije pomerilo je dalje planove, ali ih nije prekinulo. U saradnji sa Kud “Krušik”, Kud “Sveti Đorđe” iz Beograda, Kud “Kopaonik” iz Leposavića, i kamernog hola Emanuil, održana su dva koncerta koja po prikazanom zaslužuju pohvale, uz napomene da su prevazišli okvire Valjeva.

Kud Krušik- Valjevo

“Kosovo, Metoh i ja”- Zaveštanje 2, prve večeri okupilo je 250 igrača pomenutih društava, igre sa Kosova i Metohije znalački pripremljene pod budnim okom maestalnog Vladimira Spasojevića, Đorđa Lakušića iz Leposavića, ali i koreografa ostalih društava, neke u Valjevu do sada neviđene nošnje, ali i odlične igre podigle su tenziju do maksmuma. Narodski rečeno, “prštalo je na sve strane”. Neverovatnih dva sata i četrdeset pet minuta igre uz sjajne transformacije igrača burno su pozdravljene od strane publike. A koncerti su rasprodati, tražila se i karta više.

Kud Sveti Đorđe-Beograd

Kada se očekivao “pad tenzije” desilo se drugo veče “Zaveštanja” u kome su nastupila samo valjevska društva. Ništa od toga. Oko 45 minuta koreografija na temu, a potom koncert u kome je prikazan program koji je ponovo izmamio brojne aplauze opet prepune sale Centra za kulturu. Svojevrsna najava “Zaveštanja 3”. I sve bi to bilo normalno da koreograf Spasojević ne živi u Kanadi. On je iz Toronta, u saradnji sa Katarinom Bogutović, umetničkim direktorom KUD “Kosta Abrašević” pripremio sjajan projekat. Koliko je samo ljubavi i želje da sve bude kako treba bilo potrebno za “Zaveštanje 2” ostavićemo za neki drugi put. Za sve do sada urađeno i prikazano naklon do poda.