28/02/2024
Najnovije vesti

LAUREAT ZA VALJEVCE

Autor 03/12/2021

Na tradicionalnoj manifestaciji Svetski dan Srpskog kola i 13. festivalu zlatnih ansambala koju već dugo vremena organizuje Savez kulturno-umetničkih društava Srbije u saradnji sa folklornim ansamblom “Vila” iz Novog Sada, valjevski predstavnici osvojili su najsjajnija odličja. U kategoriji minijature igračka postava koju su činili đakon Aleksandar Panić, Aleksandar Tomić i Marko Tomić proglašena je za najbolju i nagrađema zlatnom, dok je u pojedinačnom nastupu đakon Aleksandar Panić nagrađen srebrenom plaketom.

To je u stvari nadigravanje u srpskom kolu, a takmičilo se 25 momaka i 17 devojaka u užoj konkurenciji, dok je u široj konkurenciji bilo više od 60 igrača. Naš predstavnik, đakon Aleksandar Panić je osvojio srebrenu plaketu, što je izvanredan uspeh. Naime, tročlani žiri u čijem su sastavu bili doajeni srpskog folklora, rekli su Paniću da nije zlatan zato što ima bradu. Da pojasnim, u srpskom folkloru nije primereno da osoba koja je u kolu ima bradu, jer je to po tradiciji žalost. Aleksandar je odgovorio da ima bradu jer je đakon. Izvini nismo znali, bio je odgovor žirija, pa se tako Panić zadovoljio srebrenom plaketom. Inače, bilo je očigledno da je njegov nastup bio najbolji, jer je u pitanju jedan superioran igrač u toj konkurenciji. Zapravo, svima u sali bilo je jasno ko se izdvajao. Lično mislim da je Paniću nagrada u minijaturi milija zato što je on tu vrstu dara i interesovanja za koreografiju pokazivao dugi niz godina.

Minijatura kroz igru govori o čoveku kao biću zajednice, o tome da je jedan čovek nedovoljan za spasenje. U našoj igri, minijaturi postoji kamen koji se isprečio na putu, koji pokušava da pomeri jedan mladić ali mu ne uspeva. Iako najkorpulentniji ne uspeva mu, na kratko odustaje, ali se pojavljuju dva mlada čoveka koji pokušavaju isto, ali im on kroz igru pokazuje da greše u postupku i donosi polugu kojom zajedničkim snagama pomeraju kamen. To je simbolično put vere, sklanjanje kamena sa Hristovog groba. I ovo je retka igra sa tri muška igrača. Ova minijatura, igra uz Žikino kolo, siguran sam, sasvim se izdvojila i poslala poruku, dopala se publici a bogami i žiriju. Mogu da podelim zadovoljstvo što sam učestvovao u ovoj unikatnoj minijaturi i nadam se da će put traganja za novom umetničkom formom biti nastavljen u našem gradu. Ovo je nastavak jedne tradicije u kojoj smo mi bili pioniri u našoj zemlji, uspeh je verifikacija, a Aleksandar Panić se ovom zlatnom plaketom potpisao. Nagrada je njegov autotski potpis“, kaže Aleksandar Tomić, dugogodišnji igrač i umetnički rukovodilac KUD Đerdan.

Složno uklanjanje prepreke – detalj iz koreografije

Marka Tomića, profesora Valjevske gimnazije poznajemo kao vrsnog pevača, a poznato je i da je 11 godina igrao u KUD Abrašević. On kaže da je do saradnje na ovom vrsnom projektu došlo slučajno.

Pošto Panić dolazi kod mene na časove pojanja, uz priču i poznatstvo saznao sam čime se bavi, a on je došao na ideju da mu pomognemo oko minijature. Po prvi put sam se susreo sa ovim formatom u folkloru, jer je u pitanju igra od tri i po minuta. Lično nisam nastupao 20 godina i to smo uradili ubedljivo. Nakon naše tačke dobili smo pregršt pohvala, a organizacija je bila jako dobra,” kaže Marko Tomić i ne krije zadovoljstvo postignutim rezultatom u Novom Sadu.

Aleksandar Panić, Aleksandar Tomić i Marko Tomić

A šta na sve to kaže đakon Aleksandar Panić, nekadašnji igrač Krušika, potom Đerdana gde se pokazao i dokazao kao umetnički rukovodilac:

Razlog za našu prijavu je upravo forma minijature koja je koreografski veoma izazovna. S obzirom na moje životno opredeljenje dobivši blagoslov episkopa valjevskog Isihija, obratio sam se starim saradnicima u želji da napravimo nešto novo. Snimili smo našu igru u Brankovini i poslali je žiriju mejlom, a onda je usledio i poziv za učešće. Mi smo pokušali da kroz tradicionalnu igru, ples, pošaljemo duhovnu poruku da čovek ne može ništa sam i da nije stvoren da bi bio sam. Raduje me da su i drugi prepoznali značaj našeg rada, i to je priznanje koje mi najviše znači jer to pokazuje da na jedan nov način kao što je koreografska minijatura, možemo tradicionalnim plesom ukazati na određene teme, u ovom slučaju životne istine koje su iskonske vrednosti našeg naroda i naše vere.”

Marko Tomić i Aleksandar Panić

Vredno je napomenuti da je tročlani žiri za Zlatno kolce bio u sastavu: Srboljub Ninković, Đorđe Lakušić i Drago Kecman. Imena koja u svetu srpskog folklora i tradicije znače mnogo. Time ovaj uspeh dobija još više na značaju. Uz čestitke đakonu Aleksandru Paniću, i dvojici Tomića, Aleksandru i Marku, nadamo se da će valjevska publika biti u prilici da uživo vidi njihovo ostvarenje.