12/04/2024
Najnovije vesti
Ljubav-u-Savamali-pozorisna-predstava-Zvezdara-teatra-FOTO-Srdan-Doroski-na-repertoaru-Centra-za-kulturu-u-oktobru-2022-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

LJUBAV U SAVAMALI

Autor 15/10/2022

Pozorišna predstava “Ljubav u Savamali” Zvezdara teatra biće održana u Centru za kulturu Vajevo 22. oktobra 2022. godine, od 20 časova. Prodaja ulaznica počinje danas, po ceni od hiljadu i za drugu i treću zonu po 800 dinara.

U predstavi igraju: Miloš Đorđević – Luka, Elizabeta Đorevska – Vera, Mina Sovtić – Sara, Branko Vidaković – Bogdan, Milan Vasić – Ahmed, Lena Bogdanović – Lizet i Nikola Šurbanović – Stojan.

Predstava je rađena u režiji Darijana Mihajlovića koji tim povodom naznačava da je “Ljubav u Savamali” priča je o nama i našoj kući na putu:

“Savamala je nekada predstavljala prvo što stranac ugleda u Beogradu. Voda je dolazila sve do današnje autobuske stanice, dok je tu, u Savamali, bila nekad i granica prema velikoj monarhiji. Ne baš slučajno, tu se stvorilo i prvo beogradsko pozorište, Teatar na Đumruku ili Carini.

Kada se ta lokalna istorija dopuni najvećom migracijom u istoriji sveta od velike seobe naroda, onda Savamala postane povod za dešavanja u ovoj drami.

U trenutku kada se ceo deo planete seli na drugi deo planete, što zbog ratova, što zbog ekonomije, trasa kojom vodi put te velike moderne seobe naroda, ide baš preko male Savamale. Taj deo grada proživljava ponovo svoju istoriju, opet je mesto na kome se sreću putnici, prolaze karavani i ostavlja deo duše, zauvek.

Tako je ova priča Ivana Lalića odlučila da se nađe na daskama koje život znače. Priča o ljudima koji su jednu nevolju zamenili drugom nevoljom. Ljudima koji su krenuli ostavivši svoje nebo, gradove, uspomene i našli se, ogromna većina, u jednom trenutku u Srbiji, Beogradu, još lokalnije, opštini Savski Venac, a onda i u Savamali.

Neki će možda i ostati i postati građani Srbije, kao mnogi koji su osamdesetih i u vreme pokreta nesvrstanosti dolazili. Beograd, kao svaki veliki grad, primiće ih dobre volje.

Mi smo sazidali kuću na putu. Savamala je predvorje te kuće i nemi učesnik najvećeg događaja u istoriji preseljenja čitavih naroda”.

“Ljubav u Savamali”, Centr za kulturu Vajevo 22. oktobra 2022. godine, od 20 časova. Prodaja ulaznica od 15. oktobra.