27/02/2024
Najnovije vesti
Babina Luka park na selu Objektiva.rs Valjevo

MALI SEOSKI PARK U BABINOJ LUCI

Autor 12/03/2022

Meštani sela Babina Luka pokrenuli su akciju izgradnje malog seoskog parka. Radi ostvarenja plana i uređenja prostora oko jezera, neophodno je da prikupe 100 hiljada dinara.

Malo seosko jezero u Babinoj Luci, uključujući okolni prostor na kome je planirano uređenje, prostire se na površini od četrnaest ari, na uzvišenju odakle je panorama sela i pogled na venac valjevskih planina Jablanik, Povlen, Maljen i Medvednik potpuno otvoren, kao i na obližnje voćnjake koji upotpunjuju lepotu vidokruga tokom cele godine.

Prostor oko jezera za meštane je oduvek značajan za okupljanje lokalnog stanovništva, tako da se i sada tu druže i prepričavaju lepe uspomene. Takođe, jezero je važno i kao akumulacija odakle su zahvatali vodu za različite potrebe stanovništva. Nakon poslednjeg čišćenja, može da akumulira sedam hiljada kubnih metara vode, koja je dragocena, posebno u sušnom periodu.

Nikola Spasojević iz Zavičajnog društva “Hadži Ruvim” kaže da je upravo mesto kod jezera, biser sela Babina Luka.

Volonterskim akcijama želimo da napravimo mali seoski park. Ovaj park će koristiti mladima za okupljanje i provođenje slobodnog vremena u zdravom prirodnom okruženju, starim generacijama da vratimo izbledele uspomene, ribolovci će imati još jedno mesto gde će uživati u svom hobiju, lovcima da obezbede novo stanište divlje patke, planinarima i biciklistima mesto za predah, a svima ostalima da pokažemo da naša sela nisu zapustela.”

Planirano je postavljanje tri klupe za sedenje, dve kante za smeće, ložište za logorsku vatru, betonski roštilj, pečurka za sedenje i smerokazi pored puta.

Sve ovo je planirano da se uradi uz pomoć volontera u dve volonterske akcije kao i dalje održavanje ovog prostora. Svako ko nas podrži u ovoj kampanji i uplati 500 i više dinara poklanjamo zahvalnicu, 1500 i više dinara poklanjamo zahvalnicu i sadnicu belog jasena koja će ulepšati i oplemeniti prostor naših donatora, a svi koji pomognu ideju sumom od 5000 i više dinara poklanjamo zahvalnicu i paket od deset sadnica autohtonih sorti voća, kao što su požegača i crvena šljiva ranka, kruške kaluđerka i lubeničarka, oblačinska i cigančica višnja, krstovača, kolačara i petrovača jabuka, domaća kajsija. Za sumu od 10 hiljada i više dinara, ime donatora biće upisano na posebno dizajnirane table koje će biti postavljene na klupi u parku,” napominje Nikola Spasojević, predsednik Udruženja Hadži Ruvim iz Babine Luke.

U selu Babina Luka, na 17 kilometara od Valjeva, rođeni su arhimandrit i graver, Hadži Ruvim i njegov poznati bratanac, freskoslikar, Petar Nikolajević Moler. Za meštane su to dodatni razlozi za očuvanje prirodne lepote svog sela, kao i kulturno – istorijskih spomenika. Pored ostalog, arheološko nalazište, vilu rustiku iz rimskog perioda, koje se nalazi u porti seoske Crkve Svetog Luke.

Tim pre jer su žitelji Babine Luke vredni poljoprivrednici, voćari, vinogradari i stočari.