24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • MILUTINU RANKOVIĆU U PARIZU URUČENA PLAKETA ODBORA ZA KULTURU
Milutin-Rankovic-06-2022-Karavan-Pariz-urucene-plakete FOTO privatna arhiva Objektiva.rs

MILUTINU RANKOVIĆU U PARIZU URUČENA PLAKETA ODBORA ZA KULTURU

Autor 26/06/2022

Milutin Ranković, umetnik iz Lajkovca, dobitnik je priznanja i učesnik Karavana kulture u okviru Dana Srbije i srpske kulture.

Manifestacija je 16. juna počela u Lendavi u Sloveniji, potom su programi održani u Frankfurtu i Cirihu. Nakon trodnevnog trajanja u Parizu, promocija je planirana i u Kanu, Bordou i Lionu, kao i gostovanje u Beču. Potom stižu u Lopare u Republiku Srpsku, dok je završnica 30. juna u Beogradu.

Na jubilarnim 20. Danima Srbije i srpske kulture u Parizu, Milutinu Rankoviću je dodeljena plaketa Odbora za kulturu i obrazovanje Saveza Srba Francuske. Priznanje je dobio za izuzetan doprinos unapređenju srpske umetnosti, jezika i kulture. Pored Rankovića, pripalo je i urednici Kulturnog dnevnika RTS-a, Mariji Miljević Rajšić.

Milutin Ranković je ovom prilikom bio i voditelj svečane akademije u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

U programu su učestvovali: etno – džez kvartet “Balkan omnibus” profesora Petra Gojkovića, vokalni solisti Madam Piano i Loran Prokopić, KUD “Dimitrije Koturović” iz Beograda i književnici iz matice i dijaspore.

U izložbenom delu predstavili su akademski slikar Nevena Nikodijević, ikonopisac Rada Jovanović, Jasmina Ivanković rukotvorinama i Milutin Ranković likovnim i vajarskim radovima.

Organizatori Karavana srpske kulture su Savez Srba Francuske, udruženje Singi art – Mondo kult i udruženje Koreni, a suorganizatori Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Ministarstvo kulture i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

FOTO privatna arhiva Milutina Rankovića