30/05/2024
Najnovije vesti

MIZDRAK PONOVO USPEŠAN

Autor 06/11/2022

Valjevski Iron-man, “penzionisani” košarkaški sudija Dejan Mizdrak , zaokružio je ovogodišnje aktivnosti na ovom području učešćem na trci u Portorožu.

Ovu polu “Iron-man” trku na kojoj je bilo potrebno preplivati 1,9km u moru, potom voziti bicikl 90 km i istrčati polu-maraton Mizdrak je uspeo da završi kao 302 na cilju (bilo je oko 1200 učesnika iz sveta), sa dobrim vremenom od 3:15:26.

” U Poreču je po prvi put održala ova trka u polu-distanci. Bilo je sjajno organizovano, sve kako treba. Ja sam imao i mali peh u plivanju, u disciplini u kojoj sam “najtanji”. Naime, moje odelo za plivanje pukolo je na dva mesta, dan uoči trke, pa sam bio prinuđen da se snalazim za drugo odelo za plivanje. Nisam uspeo da nađem odelo koje odgovara mom načinu plivanja, nije ga bilo u mojoj veličini, pa sam bio prinuđen da iznajmim odelo za profesionalce, koje mi je smetalo jer sam sa njim izgubio 6-7 minuta. Odelo je teže, u sebi ima vazdušne jastuke koje plivača podiže na površinu i daje mu određenu plovnost, a ja u svom plivanju kombinujem kraul sa prsnim. Pošto odelo bukvalno ne možete da potopite, gubi se i vreme i snaga. Ali generalno , to je nevažno. Moj cilj je bio da ovu trku završim za 5-5.15 minuta, i tako je i bilo.”

Dejan Mizdrak za vreme biciklističke trke

“Nakon plivanja bio je sjajan biciklistički kurs od 90 km, vožen kroz prelepe predele Iskre. Jedan deo se vozio i auto-putem, potom kroz mala mesta puna zelenila, neverovatan doživljaj. Dogovor sa takmičarima iz Srbije, a bilo nas je 15, bio je da se bicikl vozi punim gasom, kao da nema polu-maratona, jer je staza stvarno bila idealna. Moja prosečna brzina bila je 35 km/h, što je za stazu od 90 km izuzetno, još ako dodamo da je na stazi bilo 700 metara vertikalnog uspona, uspeh je još veći.”

“Polu-maraton je počeo 5km od Poreča, uz more nekoliko kilometara, pa nazad. Idealno je bilo ama baš sve. Kada sve saberem i oduzmem ova godina je bila uživanje, jer sam bio učesnik trka na polu-distancama, a to sam i planirao u ovoj godini. Bio sam učesnik trke u Kotoru početkom maja meseca, bio sam prijavljen i za trku u Drezdenu, ali je na samo četiri dana pred start trka otkazana, jer orgaznizator nije mogao da organizuje biciklistički deo trke, pa sam svoje učešće prebacio na Poreč. Učestvovao sam i na Olimpiskom triatonu na Srebrenom jezeru, gde se mi triatonci družimo, razmenjujemo iskustva. To dođe kao državno prvenstvo, i zadovoljan sam i nastupom, bilo je dosta učesnika i iz Bosne i Hrvatske. Bio sam učesnik polu-maratona u Čačku, zauzeo sam u mojoj kategoriji drugo mesto i oborio svoj lični rekord 1h 32m, potom u trci ” Mala Sveta gora” na Ovčarsko-kablarskoj klusuri bio sam drugi, u Krupnju sam zauzeo treće mesto”.

Mizdrak u cilju

“Generalno sam zadovoljan, nisam radio prevelikim intenzitetom, naravno bilo je jakih treninga ali svakako manje nego u prošloj godini kada sam se pripremao za Italiju. Forma je u blagom usponu, a za sledeću godinu nisam još ništa konkretno odlučio, možda ponovo neki Iron-men”, u dahu nam govori Dejan Mizdrak.

” Ove godine polu “Iron man” trku iz Valjeva uspešno je završila u Dubaiu Ivana Šarić. Nas dvoje smo jedini iz Valjeva do sada odradili polu distancu. Izvesno je da ću sledeće godine biti prijavljen za trku na Durmitoru, jako naporna trka je u pitanuju, gde je recimo start plivanja u Crnom jezeru u ranim jutarnjim časovima, najkasnije u 04.30 i pliva se 3,8 km, nakon toga sledi bicikl Durmitorskim prstenom 180 km sa 3.2 km vertikalnog uspona, a nakon toga sledi maraton. U zavisnosti od toga u kom vremenu se stigne na biciklistički cilj takmičari dobijaju rutu. Oni koji stignu ranije dobijaju “crni kurs” koji znači trčanje na vrhovima od 1200 m vertikalnog uspona , dok “beli kurs” ide nešto niže, trči se na 600 metara vertikalnog uspona”.

Ova trka se održava početkom septembra, a Mizdrak očekuje da će biti siguran učesnik za polovinu ove trke, ukoliko ne bude fizički spreman za celu.