20/05/2024
Najnovije vesti
manastir-Celije-dolina-Blagovesti-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Na Blagovesti održana svečanost u čast Prepodobnog Oca Justina u manastiru Ćelije

Autor 08/04/2024

Radi obeležavanja jubileja Prepodobnog Oca Justina, više hiljada vernika, crkvenih dostojnika i javnih ličnosti iz svih krajeva Srbije okupilo se na Blagovesti na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji u manastiru Ćelije kod Valjeva.

Sveti Justin Ćelijski je novokanonizovani srpski svetitelj. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, teolog, stručnjak za delo Dostojevskog, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik. Rođen je na Blagovesti 1894. u Vranju. Upokojio se 7. aprila 1979. godine, na Blagovesti, u manastiru Ćelije. Kanonizovan je 2. maja 2010. godine od strane Srpske pravoslavne crkve.

Najpoznatiji među učenicima Svetog Justina Ćelijskog su počivši Mitropolit Amfilohije, Episkop Atanasije, Episkop bački dr Irinej, Mitropolit berlinski Marko. Propovedi Oca Justina rado je slušao akademik dr Vladeta Jerotić.  

Svetom Arhijerejskom Liturgijom na Blagovesti 2024. u manastiru Ćelije je načalstvovao patrijarh srpski Porfirije, uz sasluživanje Visokopreosvećenog Mitropolita berlinskog i nemačkog Ruske Zagranične Crkve Marka, Preosvećene Gospode Episkopa: vranjskog Pahomija, šumadijskog Jovana, braničevskog Ignatija, raško – prizrenskog Teodosija, timočkog Ilariona, niškog Arsenija, osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, šabačkog Jeroteja, remezijanskog Stefana, topličkog Petra i episkopa valjevskog Isihija, kao i sveštenika i sveštenomonaha iz više eparhija. Služba je ulepšana pojanjem Hora sveštenika i bogoslova pod upravom protonamesnika Branka Čolića.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom na Blagovesti 2024. u manastiru Ćelije je načalstvovao patrijarh srpski Porfirije FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Pored ostalog, patrijarh Porfirije je naznačio da Hrist treba da je vodilja u svakom trenutku: “Ove godine, proslava Blagovesti poklapa se sa Krstopoklonom nedeljom u kojoj nam, u sredini Velike Četrdesetnice, Crkva postavlja krst da bude izvor snage, orijentir, znak i znamenje u toku posta, kada prolazimo razne podvige i imamo mnoga iskušenja. Reči Gospodnje: Ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj i pođe za mnom produbljuju praznik Blagovesti.”

Prilikom osvećenja slavskog žita i kolača, Patrijarh Porfirije je istakao da je Otac Justin smernica našem narodu i čestitao praznik. Na kraju molitvene svečanosti patrijarhu Porfiriju Orden Prepodobnog Oca Justina – za crkvenu prosvetu, kulturu i misiju, uručio je episkop valjevski Gospodin Isihije.

manastir-Celije-vernici-Svecanost-Ava-Justin-Blagovesti-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo
Okupljeni vernici u čast Prepodobnog Oca Justina u manastiru Ćelije na Blagovesti 2024. godine FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Obeležavanje jubileja Prepodobnog Oca Justina nastavljeno je u večernjim satima. Pored poglavara Srpske pravoslavne crkve i Episkopa valjevskog, na svečanoj akademiji je besedio Episkop bački dr Irinej, jedan od učenika Prepodobnog Oca Justina Ćelijskog.

Episkop bački dr Irinej besedi na svečanoj akademiji povodom jubileja Prepodobnog Oca Justina u Valjevu FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

“Otac Justin svetli svetlošću Bogočoveka Hrista. Duh Sveti je u njemu bio prisutan i delatan. On je hristonosac, duhonosac i bogonosac.

Ava Justin je celim bićem pokazao da je pravi ohristovljeni čovek – Svečovek, kako je govorio Sveti Vladika Nikolaj. Ohristovljeni čovek je onaj koji u svakom delu i reči oslikava Hrista, a pre toga u svom unutrašnjem biću.

Zračio je lepotom lika Hristovog i zato je njegova reč, usmena ili pisana, bila netruležno seme reči Hristove. Svi koji su bili u Ćelijama mogu da se sete njegovih neponovljivih beseda, kako ih je proiznosio sagorevajući celim svojim bićem. Lik Hristov i reč Hristova su delovali na Oca Justina kao sila koja magnetiše i onesposobljuje ljude za zlo. Tako deluje njegova pisana reč do sada, a delovaće i ubuduće.

Ava Justin je prisutan ne samo u manastiru Ćelije, ne samo u Srbiji, već širom vaseljene, u svim pravoslavnim zemljama, a zahvaljujući njegovom duhovnom zračenju i neki inoslavni su postali pravoslavni. Njegovu molitvenu pomoć osećaju i Srbi, i Grci, i Rusi.

U svojoj ličnosti je ostvario “podvižničku teologiju”, pokazao da crnorizački podvig pustinjaka i akademsko bogoslovlje ne isključuju jedno drugo, već čine opit puta spasenja”, istakao je Vladika Irinej, pojasnivši da značaj života, beseda i pisana dela Prepodobnog Oca Justina Popovića vremenom dobijaju sve veću vrednost.

Svečana akademija povodom jubileja Svetog Justina Ćelijskog u Valjevu FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Besedeći o Prepodobnom Ocu Justinu, vladika valjevski, Gospodin Isihije, pored ostalog, je rekao: “Duboki osećaj za čoveka grešnog i palog iznedrio je u ličnosti Oca Justina srceznalca i nepogrešivog tumača savremene civilizacije i kulture.

Živa reč Ave Justina jeste svedočanstvo prozorljivog duhovnika, nežnog i osećajnog molitvenika, vatrenog i gromovitog svedoka i nastavnika, koji stoji i propoveda na kamenu vere starozavetnih proroka, učitelja i otaca Crkve. Veličanstvenim trojubilejem svedočimo i pozivamo na povratak Ocu Justinu”, zaključio je Episkop valjevski, Isihije.

U umetničkom delu programa nastupili su hor Sveti Jovan Damaskin sa dirigentom đakonom dr Vladimirom Antićem iz Novog Sada i kamerni hor Emanuil pod dirigentskom upravom Vanje Urošević iz Valjeva. Jerej Igor Ilić je besedio o duhu vremena kada je živeo Ava Justin, dok je žitije Prepodobnog Oca Justina govorio glumac Nikola Vujović.

Naslovna fotografija – manastir Ćelije na Blagovesti 2024. – FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs