13/06/2024
Najnovije vesti

OBJEKTIVNA BRIGA O ZDRAVLJU U VREME EPIDEMIJE

Autor 10/09/2021

U Kovid ambulanti Doma zdravlja prethodnih dana obavljali su više od 500 pregleda dnevno. Sve je veći broj laboratorijski potvrđenih nalaza na Covid-19. Ali, aktivni su i alergeni, sezonske prehlade. Međutim, svi simptomi su, bezmalo identični.
Na koji način, u vremenu epidemije, brinuti o sopstvenom i zdravlju bližnjih, razgovarali smo sa specijalistom opšte medicine dr Bojanom Janković, direktorkom Doma zdravlja Valjevo koja naglašava da je održavanje odstojanja, veoma važno.

DR BOJANA JANKOVIĆ, DIREKTORKA DOMA ZDRAVLJA VALJEVO

“U ovoj fazi kada je broj kovid pacijenata u porastu, došlo je do drastičnog porasta broja pacijenata koji se javljaju sa alergijskim manifestacijama. Čak, pacijenti koji ranije nisu imali tu vrstu simptomatologije, sada su vrlo učestali. Vrlo je teško razgraničiti, anamnestički, bez detaljnog pregleda, virusnu infekciju od alergijske. Osobe koje primete da imaju kijavicu i kijaju serijski, više puta uzastopno, ako imaju osećaj golicanja u predelu nosa, uha, grla, zatim bistar sekret iz nosa, koji može da krene nekontrolisano, to najčešće budu simptomi alergijskih manfestacija” – objašnjava dr Bojana Janković.
Simptomi kovida su šaroliki i javljaju se u velikom spektru simptomatologije, od povišene telesne temperature, ali nekada pacijent nema povišenu temperaturu. Može da se javi u vidu glavobolje, zapušenog nosa, moguć je i suvi kašalj. Takođe, stomačne tegobe, čak i bol u leđima. Veoma učestao pokazatelj prisustva kovid infekcije jeste gubitak čula mirisa i ukusa, ali ne mora da bude zastupljen kod svi pacijenata”.

POPUNJEN PARKING KOD DOMA ZDRAVLJA

Prema rečima dr Janković, direktorke Doma zdravlja Valjevo, u prošloj sedmici, odnosno krajem avgusta i prvih dana septembra, dnevno su obavljali po 400 pregleda, u protekla tri dana broj pregleda u kovid ambulanti je oko 530 dnevno. U slučaju Covid-19, klinička slika svakog pojedinca je različita, a to zavisi od stanja imunog sistema.

“Javlja se veliki broj pacijenata koji nemaju izražene simptome. Naši lekari rade danonoćno. U svakom trenutku pratimo kakva je situacija. Lekari dolaze od kuće, ako ima potrebe za tim, ili sa Opšte i Medicine rada odlaze da pomognu u Kovid ambulanti. Molim sve pacijente za strpljenje jer su i naši zaposleni na ivici snaga. Ovo nije nešto što kratko traje. Lekari rade i subotom i nedeljom, tako je već godinu i po dana unazad. I vrlo su voljni da rade, ali gužva koja se stvara nije posledica manjka zaposlenih, već je takav proces – svaki pacijent biva

ULAZ U KOVID AMBULANTU DOMA ZDRAVLJA VALJEVO

pregledan od sedam do deset puta. A veliki je broj pozitivnih, i to je razlog stvaranja velikih gužvi ispred Doma zdravlja. Tako da molim sve za strpljenje, svi će biti pregledani. Nama je produženo radno vreme i trudimo se da pružimo maksimum koji možemo da bi se gužva smanjila.”

Sa obzirom da vakcinu protiv kovida primaju zdrave osobe, otvoren je punk za vakcinisanje u holu Centra za kulturu Valjevo. Uz ohrabrenje da nema razloga za strah jer u Domu zdravlja imaju sve neophodno za preglede i dijagnostiku, upozorava da je veoma bitno da pacijenti, dok čekaju na pregled, budu distancirani.

SPECIJALISTA OPŠTE MEDICINE, DR BOJANA JANKOVIĆ, DIREKTORKA DOMA ZDRAVLJA VALJEVO

“Ispred kovid ambulante su svi prehlađeni, ali pojedini pacijenti imaju druge vrste infekcija. Zbog toga je bitno da su na odstojanju, da se ne bi međusobno inficirali jer, u tom slučaju, sve može biti komplikovanije. Takođe, važno je da pacijenti koji su pregledani i dobili su terapiju, budu kod kuće. Bilo kakvo pogoršanje, odmah da dođu u Dom zdravlja. Ali da ne dolaze ukoliko imaju svu terapiju i ukoliko im je dobro jer onda se, zbog panike i straha, prave ogromni redovi.”

Dr Bojana Janković kaže da su škole u Valjevu, u ovom trenutku, pod oznakom “žuta zona“. “To znači da je manje od deset inficiranih učenika. Sistem kojim je počela školska godina i dalje funkcioniše, uz neprekidno praćenje. Naravno, praćeno je koliko je inficiranih na teritoriji Valjeva, i u školama, i zaposlenih i predškolske dece.”

Napominje da Dom zdravlja ima neophodnu osnovnu dijagnostiku za kovid ambulantu, rentgen i laboratoriju: “Ukoliko nam treba ozbiljnija dijagnostika, tipa skenera ili magnetne rezonance, pacijente odmah šaljemo u Bolnicu gde im bivaju urađeni pregledi. Mi smo ovde napravili mali dijagnostički centar u vidu rentgena, laboratorije i testiranja, i to je potrebno za kovid ambulantu. Što se tiče celog Doma zdravlja, imamo velike planove, ali sada je prioritet kovid”.

ULAZ U ORDINACIJE U “ZELENOJ ZONI” DOMA ZDRAVLJA VALJEVO

Tim povodom, dr Bojana Janković, direktorka Doma zdravlja Valjevo, moli i apeluje na pacijente da osobe koje nisu prehlađene, ne dolaze bez preke potrebe u Dom zdravlja, iako su vakcinisani. Ovo nije vreme pogodno da se “svrati” kod doktora zbog prepisivanja redovne terapije. To je omogućeno putem telefona i sajta Doma zdravlja Valjevo (ovde). Dešava se da stariji dođu samo radi recepata, pa uđu u kovid ambulantu. Bilo bi lepo starijima, sa sela i grada, pomoći – pozvati telefonom ili popuniti elektronski formular, u njihovo ime.
Treba imati u vidu da sada svi lekari rade na tri fronta: u Opštoj službi medicine rada, na vakcinisanju i u kovid ambulanti.

Foto Dragan Krunić