25/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • OD POČETKA GODINE VIŠE OD 9000 POŽARA
Objektiva.rs Valjevo foto Aleksandar Jakovljević

OD POČETKA GODINE VIŠE OD 9000 POŽARA

Autor 19/04/2022

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Aleksandar Radosavljević, apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i komšijama s obzirom da je, od početka godine pa do danas, evidentiran povećan broj požara – 9.213.

Zbog aktivnosti koje su karakteristične za ovo doba godine evidentiran je porast broja požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire prestavljaju realnu opasnost za naše građane i mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu,” upozorio je Radosavljević.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Sektor za vanredne situacije je u naznačenom periodu zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačao nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana. Od početka akcije do sada ukupno je napisano oko 120 prekršajnih naloga za lica koja nisu poštovala zakon.

Načelnik Radosavljević je naglasio da za nepoštovanje propisanih odredbi zakona su zaprećene novčane kazne.

Osim, na otvorenom prostoru, kako je rekao povećan je broj požara i na građevinskim objektima.

SVS apeluje na sve građane Republike Srbije da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i prema svojim komšijama. Neka provere ispravnost svojih grejnih tela, peći na čvrsto gorivo, neka ne ostavljaju električne grejalice bez nadzora ako napuštaju prostorije, nek uklone lako zapaljivi materijal iz blizine grejnih tela, nek ne opterećuju elektroinstalacije uključenjem velikog broja potrošača. U slučaju požara neka pozovu vatrogasce-spasioce na telefon 193 i poslušaju njihove savete,” naglasio je Radosavljević.

U periodu od 1. januara do 16. aprila, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je 9.213 požara, od čega je 5.589 požara nastao na otvorenom, a 3.175 požara na građevinskim objektima, navedeno je u saopštenju za javnost Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.