15/06/2024
Najnovije vesti

Održana 55. Smotra recitatora

Autor 21/05/2024

Proteklog vikenda je u organizaciji Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije i Centra za kulturu je održana 55. Smotra recitatora Srbije- ” Pesniče naroda mog” na kojoj je u tri kategorije učestvovalo 105 najboljih recitatora Srbije.

Najbolji recitatori bili su podeljeni u kategorije mlađeg, srednjeg i starijeg uzrasta. Nakon dvodnevnih nastupa žiri je nakon odličnih nastupa mladih i starijih recitatora proglasio pobednike.

U kategoriji mlađeg uzrasta pobednik je Živojin Milenić, učenik prvog razreda OŠ “Miloš Crnjanski” iz Beograda sa maksimalnim brojem bodova ( 50 ). Drugo mesto pripalo je Mili Vujović iz OŠ ” Braća Ribnikar” iz Beograda, dok je treće mesto zauzeo Jovan Vladisavljević iz OŠ “Triva Vitasović Lebarnik” iz Laćarka.

Pobednici najmlađe kategorije

U kategoriji srednjeg uzrasta najuspešnija je bila Teodora Čanković iz OŠ ” Petar Kočić” iz Inđije, drugo mesto pripalo je Sofiji Stefanović iz OŠ ” Veselin Masleša ” iz Beograda, dok je Virag Feher iz OŠ “Jovan Popović” iz Čoke zauzeo treće mesto.

U kategoriji starijih uzrasta, valjevka Jana Lukić, učenica XIV beogradske gimnazije bila je najuspešnija, drugo mesto pripalo je Nađi Gajić iz Šabačke gimnazije, dok je treće mesto zauzela Rebeka Sabo iz Gimnazije i ekonomske škole iz Bačke Topole.

Najbolji recitatori nagrađeni su knjigama i diplomama, a pobednici su ove godine dobili i srebrnjake sa likom Vuka Karadžića, dar Vukove zadužbine.

Od ove godine ustanovljena je i nagrada “Miodrag Mile Gajić” za inovativnost u recitovanju, a dobitnica je Teodora Vlahović iz OŠ ” Dr Đorđe Joanović” iz Novog Miloševa.

Centar za kulturu ove godine dodelio je ove godine nagradu za troje najuspešnijih pedagoga u protekloj deceniji. Ova priznanja otišla su u ruke prof.dr Vere Vaš iz Valjevske gimnazije, Slavica Đurđević, učiteljice OŠ “Andra Savčić” iz Valjeva, i Slobodan Nogavica, profesor u Matematičkoj gimnaziji Žarko Zrenjanin u Vrbasu. Ovo troje pedagoga su u protekloj deceniji imali po pet Republičkih nagrada ( jedno od prva tri mesta ).

Plaketu “Dr Branivoje Đorđević” kao apsolutnom pobedniku Smotre organizatori su dodelili Jani Lukić, višestrukom učesniku ove manifestacije, valjevki, sada učenici XIV Beogradske gimnazije.

Jana Lukić- apsolutni pobednik 55. Smotre recitatora ” Pesniče naroda mog “