17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ODRŽANA TRKA “GENERAL ĐUKIĆ”
Memorijalna trka General Djukić Valjevo put BajinaBašta

ODRŽANA TRKA “GENERAL ĐUKIĆ”

Autor 06/11/2021

Memorijalna trka „General Đukić“ održana je danas u Valjevu, posle godinu dana pauze.

Ovogodišnju sportsku manifestaciju koja je obeležana u čast generala Svetomira Đukića, osnivača Srpskog olimpijskog kluba, otvorio je proslavljeni košarkaški trener, a sada predsednik Olimpijskog saveza Srbije Božidar Maljković. Nakon intoniranja himne Srbije, položili su cveće na spomenik generalu Đukiću, koji se nalazi na putu Valjevo-Bajina Bašta, na deonici gde je organizovana trka.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je pozdravio predsednika Olimpijskog saveza Srbije Božidara Maljkovića i članove porodice generala Đukića.

U trci su učestvovala deca, od predškolaca do učenika srednjih škola, kao i pripadnici Vojske Srbije, policije, seniori i veterani.

Današnjoj trci su prisustvovali potomci generala Đukića, predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić, jer je Ražana rodno mesto generala Đukića.

General Svetomir Đukić je jedna od najznačajnijih ličnosti srpskog sporta. Jedan je od utemeljivača srpskog olimpizma, entuzijasta koji je puno ljubavi usadio u razvoj olimpijskog pokreta. Kao mlad oficir, 1906. godine je na mestu pored današnjeg restorana „Platani“, na putu Valjevo-Bajina Bašta organizovao prvu zvaničnu atletsku trku.

Učesnik je srpskih oslobodilačkih ratova i nosilac najviših odlikovanja.
Srbija ima dugu tradiciju olimpizma. Na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine bio je prisutan kralj Aleksandar Obrenović. Ali osnivanje Srpskog olimpijskog kluba i takmičarko učestvovanje na igrama, vezano je pre svega za Svetomira Đukića. Godine 1912. u Stokholmu bio je šef srpske delegacije, koja je prvi put pod zastavom Srbije nastupila na olimpijskim igrama.

Poštovanje od Međunarodnog olimpijskog komiteta ostalo je do kraja njegovog života, a on je ostao veran idejama koje je zastupao i zakletvi kralju i otadžbini.

Grad Valjevo