14/07/2024
Najnovije vesti

Održan Svetosavski turnir u streličarstvu u Petnici

Autor 07/02/2024

U organizaciji Streličrskog udruženja Vitezovi S 2019 iz Valjeva proteklog vikenda je u Petnici održano takmičenje u streličarstvu.

Uz učešće preko 70 takmičara iz cele Srbije u lepom ambijentu Petničke pećine, takmičari su u više kategorija pokazali svoje umeće na 24 mete na različitim lokacijama.

“Ovo je drugi Svetosavski turnir koji organizujemo u Valjevu, inače smo klub sa najviše organizovanih turnira. Imamo goste iz mnogo klubova iz cele Srbije, a i dan nas je poslužio. Danas se takmičimo na kružnoj stazi, na 24 mete postavljene u krugu. Ide se od mete do mete, a gađa se sa dve strele. Ide se u krug, a potom se sabiraju bodovi. Kategorije su razne, zavisno od stilova i starosnih kategorija. Očekivali smo ovaj odziv takmičara jer predstavlja zimski standard u streličarstvu, a po lepom vremenu broj učesnika se penje i preko 100”, rekao nam je Zoran Tabaković iz Streličarskog udruženja Vitezovi S 2019 iz Valjeva.

Zoran Tabaković, predsednik Streličarskog kluba Vitezovi S 2019 iz Valjeva

“Vitezovi S je inače jedan od najbrojnijih klubova u Srbiji, trenutno brojimo 50 članova, veoma smo aktivni, a zanimljivo je da imamo najvelići broj dece od svih klubova u Srbiji. Ove godine imamo i nekoliko kandidata za reprezentaciju. Naime, ove godine se održava Svetsko prvenstvo u Austriji i mi ćemo imati učesnike iz našeg kluba u dresu Srbije, tako da će Valjevo i Valjevci biti ponosni na njih”, dodaje Tabaković .

“Klub je osnovan 2019.godine, a ekspanzija streličarstva krenula je pre 15-tak godina. Ljudi vole da budu napolju, vole da se druže, da razmenjuju iskustva, putuju sa juga i severa zemlje. Jer, čim neko dođe iz daleka onda je druženje dobro. Mi u zimskom periodu vežbamo u Hali “Partizan” (Dom sportova general Svetomir Đukić), dok na terenima treniramo na prostoru bivše kasarne Kadinjača. Napolju treniramo dva- tri puta nedeljno.”

Mladi streličari na takmičenju

Imate dosta planiranih aktivnosti za ovu godinu, koje bi izdvojili?

Klub je jako aktivan na svim takmičenjima, ove godine ćemo organizovati jedno Međunarodno takmičenje, planirano je da se održi 1.juna, a lokacija je verovatno Divčibare. Doći će nam gosti iz Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Slovenije. Da ne zaboravim da je prošla godina bila veoma uspešna. Imamo 18 šampiona i vicešampiona u svim kategorijama, osvojili smo i nekoliko Međunarodnih priznanja, a dobili smo od Streličarskog saveza Srbije i priznanje za 2023.godinu za poseban doprinos razvoja 3D streličarstva. Nemamo svoje prostorije u Valjevu, ali smo u kontaktu sa svima preko društvenih mreža, ali ko je zainteresovan za streličarstvo najbolje je da dođe na naš trening, da vidi, da proba. Subotom uveče u “Partizanu” smo u večernjim terminima. Imamo dva trenera, za mlađe kategorije zadužen je trener iz Beograda, a o starijima brine Branko Čolić, koji je sjajan. Dobro radi i odlično animira ljude što se vidi i po rezultatima.