30/05/2024
Najnovije vesti

“OVAJ SVET SE MENJA”

Autor 05/09/2021

U okviru 34. letnjeg festivala, nakon dvadesetak godina, proteklog avgusta u Valjevu su nastupili Bajaga i Instruktori o čemu je pisalo u ovogodišnjem Tešnjarskom glasonoši objavljenom 13. avgusta 2021.

Godine 1984. bili smo mladi i bezbrižni. Bajaga je osnovao Instruktore, objavili su album Pozitivna geografija, đuskali smo uz Berlin. U skladu sa opštim raspoloženjem, a nakon turneje po Rusiji, 1988. stiže malo setnija Prodavnica tajni i nezaustavljivo Godine prolaze. Stižu ’90. i večni hitovi, koji baš diraju u srce, numere rađene za film Ni na nebu, ni na zemlji. Počinje i novi milenijum i nezaboravna muzika iz Profesionalca. Sve do virtuelnog koncerta Za crvenu zonu 2020. i najnovijeg albuma Ovaj svet se menja, što bi Bajaga rek’o: “Jer je neko tako hteo”. Sve su to samo segmenti raskošnih ostvarenja popularnih Bajage i Instruktora, predvođenih kompozitorom, tekstopiscem, gitaristom i prvim vokalom, Momčilom Bajagićem Bajagom.

“Od kada su malo popustili ove mere, dosta sviramo. Mislim da nam je ovo neki deseti koncert od kraja juna. Juče smo bili u Bajinoj Bašti i odatle dolazimo. Nisam imao puno prilike da gledam Valjevo. Drago mi je da smo došli. Nije bila specijalna namera da ne dođemo ovde petnaestak godina, nego tako se potrefi neki put. Negde sviramo češće, a eto Valjevo je ispalo ređe. Ali, to ne znači da nećemo, za recimo dve godine, ovde da sviramo opet.”

Možda je upravo vreme učinilo da su u brojnoj publici nisku hitova skupa pevali đaci i profesori, bake i deke sa unučićima. Svi, jednako dobro, znaju i Ruski voz i Darju, pesmu pre par godina priređenu za film Hotel Beograd.
“Meni je drago da imamo publiku, kao što je nekad bila reklama za Politikin zabavnik: “Od 7 do 77″. U međuvremenu, od kada smo mi počeli da sviramo, neko je izmislio telefon sa foto – aparatom. Stvarno mi je opterećenje to slikanje, ali društvene mreže su postale važne. Ja kad sam bio klinac, isto se čekalo da dođu poznati bendovi. A meni bila fora da dobijem trzalicu od Geri Mura, ili da mi se potpiše na gitaru.”

[modula id=”6545″]

U završnici koncerta Bajaga je zatražio da isključe sve reflektore i pozvao publiku da uključe lampice na mobilnim. Umesto plamička upaljača, mrki mrak zvezdanim sjajem obasjale su stotine ekrana, i potekle znane note: “Zažmuri, pa na sopstvenom platnu…”
Pored Momčila Bajagića, druge večeri na 34. Tešnjarskim, Instruktori su nastupili u standardnoj postavi: klavijaturista – Saša Lokner, basista – Miroslav Cvetković, bubnjar – Čeda Macura i gitariste – Žika Milenković i Marko Nježić.

JA VOLIM VALJEVO
Klavijaturista, aranžer, autor instrumentalne i scenske muzike, član popularnog benda Bajaga i Instruktori, Saša Lokner, bio je na odsluženju vojnog roka u Valjevu.
“Ja baš volim Valjevo. Valjevo je, posle mog Zemuna, drugi grad u kome sam proveo najviše vremena, odnosno godinu dana. Bio sam u vojsci, u čuvenoj kasarni Žikica Jovanović Španac. Bilo je to divnih godinu dana za mene. Svirao sam u bašti Doma JNA, od proleća, pa do kraja. Bio sam oktobarska klasa. Znači, kada smo prošli obuku, onda smo čak i spavali u Domu JNA. Sećam se da je bašta bila prepuna, uvek. Tako da nosim divne uspomene iz Valjeva. Krivo mi je što ne dolazim češće, bilo sa Bajagom, bilo sam” – rezimira Saša Lokner.

foto Dragan Krunić

  Kultura