19/05/2024
Najnovije vesti
Likvidambar Lajkovac jesen 2021. godine

OZELENJEVANJE LAJKOVCA

Autor 28/10/2021

Radi ozelenjavanja i oplemenjivanja životnog prostora i urbanističkog uređenja Lajkovca, Javno preduzeće za obavljanje komunalne delatnosti “Gradska čistoća” je u poslednje dve godine zasadilo preko 200 mladih stabala raznolikog drveća.

U pitanju su platan, breza, lipa, divlji kesten, likvidambar, kuglasti jasen, metasekvoja, bagrem. Ovih jesenjih dana najveću pažnju privlači likvidambar svojim vatrenocrvenim listovima.

Srednjoškolci sade lipu
kraj reke Kolubare u Lajkovcu

Komunalno je posebno ponosno na lipe koje su zasadili lajkovački učenici pored Kolubare, radi podizanja ekološke svesti sugrađana. Tu je postavljena i tabla sa stihovima Đorđa Balaševića: “Ko drvo nije razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj ništa nije uradio, i shvatiće kad – tad da ne zna šta je hlad.” U toku je projektovanje za sadnju zelenila u Ulici dr Boje Markovića, jednoj od najkomfornijih i najznačajnijih u Lajkovcu, jer povezuje centar varoši sa Jabučjem. Ova duga i široka ulica, uz kvalitetno ozelenjavanje, predstavljaće pravu lajkovačku aveniju.

Takođe, pri kraju je projektovanje ozelenjavanja porte hrama Svetog Dimitrija, u saradnji sa Crkvenom opštinom Lajkovac.

Osim toga, „Gradska čistoća“ redovno održava stabla koja su ranije zasađena u ove dve godine: pored Doma zdravlja, Hale sportova, Gradskog bazena, kao i drvoreda u glavnoj ulici – vojvode Mišića i ulici Dimitrija Tucovića.

Posao je otežan zbog nedovoljno radnika i nepovoljne starosne strukture, kao i jedne od najsušnijih godina u prethodnih pola veka, što je znatno uticalo na stanje drveća. Bez obzira na sve nepovoljne okolnosti “Gradska čistoća” ulaže maksimalne napore da Lajkovac učini što lepšim, kako bi sugrađani uživali u jesenjim šetnjama lajkovačkim ulicama.