30/05/2024
Najnovije vesti
žene i mali biznis Objektiva.rs Valjevo

PODRŠKA OSNAŽIVANJA ŽENA I MALOG BIZNISA U VALJEVU I OKOLINI

Autor 03/03/2022

Povodom završnice “Podrške osnaživanju žena i malom biznisu u Valjevu i okolini”, predstavnici NALED – a, Etno mreže, Britanske ambasade i UNDP – a, sa gradonačelnikom grada Valjeva i predstavnicima lokalne samouprave, posetili su lokalne privrednike učesnike programa.

Delegacija je posetila školu stranih jezika Lingva i vinoteku Mozaik, nakon čega su obišli postavku lokalnih suvenira i rukotvorina, koje su praile žene iz Valjeva i okoline. Kako bi izradom i prodajom autentičnih proizvoda valjevskog kraja mogle sebi da obezbede izvor prihoda, učesnice programa su obavile obuku za prezentaciju, pakovanje, brendiranje i marketing proizvoda, priređenu od strane Etno mreže, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru projekta “Staze Srbije”.

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, pozdravio je prisutne i poželeo im dobrodošlicu:

Borba za ekonomsko osnaživanje naših sugrađana se vodi na više frontova. Osim velikih, kapitalnih investicija, koje zahvaljujući državi Srbiji dolaze u Valjevo, od nemerljivog značaja je podrška preduzetnicima u našem gradu, a naročito ženama, koje iz godine u godinu pokazuju sve veće interesovanje za biznis.

Čestitam svim učesnicima obuke za korišćenje podataka za razvoj biznisa i verujem da će im dalja znanja koja su stekli na ovoj obuci koristiti u daljem poslovanju.

Naročito sam ponosan na svoje sugrađanke koje vode respektabilne firme i koje su otvorene za nova znanja i unapređenje svojih veština.

Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekat – Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Etno mreži, Britanskoj ambasadi, kancelariji Ujedinjenih nacija u Srbiji i NALED – u, kao i partnerima iz Valjeva – Turističkoj organizaciji Valjevo, Privrednoj komori regije Kolubara, Mačva, Podrinje i Udruženju poslovnih žena Srbije. Pokazali smo kroz ovaj projekat da smo dobar tim i da ima puno prostora da nastavimo saradnju i u budućem periodu“, rekao je gradonačelnik Gojković.

Britanska ambasada, u saradnji sa NALED-om, pokrenula je projekat „Mali biznis informator“. O ciljevima,govorio je Dominik Otvej, zamenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Srbiji, izrazivši zahvalnost gradonačelniku za doprinos u projektu, kao i NALED-u i UNDP-u.

Zaista sam oduševljen jer sam svedok ovom sjajnom projektu u vašem gradu. Širom sveta, pandemija Kovida je naterala male biznise da krenu u pravcu digitalizacije, dok je u Srbiji taj put bio još brži, jer su i pre pandemije mnoge instutucije krenule u pravcu uvođenja digitalizacije.

Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam imao priliku da upoznam neke od ovih preduzetnika i preduzetnica, koji su zapravo, predvodnici u ovom procesu i nadam se da će u tom pravcu nastaviti i u budućnosti.

Zaista sam ponosan što sam ovde u ime Britanske ambasade u Srbiji, koja je pružila tehničku podršku velikom broju preduzetnika u Srbiji da prošire svoja tržišta, da svoje prisustvo na tržištu učine vidljivijim i da svoje potrebe učine vidljivijim u odnosu na državne institucije.

Iako sam u Valjevu samo par sati, uspeo sam da vidim koliko je to jedan grad koji je predivan, koji me je zadivio i video sam da se radi o jednom savršenom mestu za strane i domaće turiste, koji ima mnogo toga da ponudi posetiocima i nadam se da će Valjevo kao grad nastaviti da se razvija“, rekao je Dominik Otvej.

Program „Put do dobrog proizvoda“ je pružio stručnu i mentorsku podršku za prezentaciju, pakovanje, brendiranje i marketing proizvoda, a o utiscima i rezultatima projekta je govorila Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama i što smo imali priliku da posetimo nekoliko uspešnih preduzetnica u Valjevu.

Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što je UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i sa Turističkom organizacijom Valjevo i Privrednom komorom, organizovala ovaj projekat, kroz koji je pružena podrška mikro preduzetnicima, sektorima ugostiteljstva, da podignu na viši nivo ono što imaju.

Kroz ovaj projekat organizovali smo obuku 35 polaznika, od kojih je zadovoljstvo mi je reći da su njih 20 bile žene, koje su saznale šta su digitalne veštine za onlajn prisustvo i predstavljanje svojih proizvoda onlajn. Mislim da je sjajno što nam ova izložba pokazuje kako su ove preduzetnice uspele da pokažu spoj tradicionalnih veština sa nečim što je moda, što je dizajn i time stvorile priliku za nova radna mesta i napredovanje u biznisu“, rekla je Fransin Pikap.

Uduženje Etno mreža već 15 godina ohrabruje žene koje se bave ručnim radovima, da na ovaj način dođu do samozaposlenja i do izvora prihoda. O tome koliko su ove inicijative značajne za njihovo ohrabrenje, rekla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED- a i predsednica Etno mreže.

Posebno sam zadovoljna što smo u Valjevu, da pošaljemo jako važnu poruku o značaju malog biznisa, preduzetništva i posebno ekonomskog osnaživanja žena.

Zahvalni smo našim partnerima na podršci da u pet gradova Srbije radimo direktno sa preduzetnicima i mikro biznisima, da pomognemo da svoj biznis digitalizuju, odnosno da se postave na gugl mape i da se detaljno informišu. Valjevo je jedan od tih gradova, zajedno uz Niš, Kragujevac, Kruševac i Novi Sad i nadamo se da će ove inicijativa da se nastavi, jer nailazi na jako dobar odziv i zaista daju rezultate.

Ovom prilikom bismo posebno naglasili da žene širom Srbije, koje vredno rade, čuvaju naše nasleđe, čuvaju motive i tehnike od zaborava i kreiraju proizvode koji su autentični i koji nose obeležja identiteta i predstavljaju lice naših gradova Srbije.

Ova inicijativa svakako ne završava danas, mi ćemo nastaviti posevećno i u kontinuitetu da radimo sa ovim grupama, nadamo se uz podršku lokalne samouprave. Rado ćemo se vratiti u Valjevo, da prošetamo kroz Gradac i da pronosimo dobar glas o Valjevu, a da sa sobom ponesemo neke od ovih proizvoda po kojima se vaš grad prepoznaje“, zaključila je Violeta Jovanović.

Potom je održano svečano uručenje certifikata preduzetnicama i preduzetnicima koji su uspešno prošli obuku za upotrebu podataka radi razvoja biznisa, u organizaciji UNDP-a.