30/05/2024
Najnovije vesti
prazna učionica Objektiva.rs Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić

POLAGANJE PROBNOG ZAVRŠNOG ISPITA ZA OSMAKE

Autor 24/03/2022

Polaganje probnog završnog ispita za učenike završnog razreda osnovne škole je u petak i subotu, 25. i 26. marta 2022, najavila je konferenciji za novinare načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

Sutra, u petak, 25. marta, od 13 časova, učenici osmog razreda osnovne škole polažu test iz matematike, dok će u subotu, 26. marta, od 9 časova, polagati test iz srpskog, tj. maternjeg jezika; potom, nakon polusatnog predaha, počev od 11 sati i 30 minuta, rade kombinovani test sastavljeng od pitanja iz: biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Rešavanje testova traje maksimalno dva sata, odnosno 120 minuta.

Prema rečima načelnice Zorice Jocić, primarni cilj je da učenici uvide proceduru polaganja završnog ispita koji ih očekuje krajem juna i da procene nivo znanja.

Probni test je verna simulacija završnog ispita. Cilj je da se pomogne učenicima osmog razreda da oni vide koliko znaju i koliko su uspeli da savladaju gradivo, da bi posle toga imali još tri meseca da se pripreme za završni ispit.

Osim toga, to je pomoć i nastavnicima da oni vide šta su i koliko učenici savladali, gde su pozitivne strane nastavnog procesa i šta treba dalje da urade i u skladu sa tim i planiraju rad zaredni period.

Takođe, škole će koristiti rezultate probnog završnog ispita i u pripremnoj nastavi za učenike osmog razreda jer imaju mogućnost da, tokom drugog polugodišta, održavaju pripremnu nastavu za polaganje završnog ispita, a obaveza im je da 10 danas pred završni ispit imaju po dva časa dnevno iz predmeta koji se polažu na završnom ispitu.”

U Valjevu u školskoj 2021/22. godini ima 714 učenika osmog razreda, u: Prvoj osnovnoj 118, OŠ Vladika Nikolaj Velimirović 65, u OŠ Andra Savčić 112, OŠ Nada Purić 51, OŠ Sestre Ilić 67, u osnovnim školama Milovan Glišić i “Desanka Maksimović” po 77 učenika i u Valjevskoj gimnaziji 15; u osnovnim školama na seoskom području, u: Popučkama ima 20, Brankovini 21, Divcima 15, Dračiću 10, Poćuti devet, u Valjevskoj Kamenici 14, Donjim Leskovicama 19 i na Stavama 24 učenika završnog razreda osnovne škole.

dr Zorica Jocić načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

Inače, testovi su već distribuirani prošle subote, 19. marta. Preuzeti su iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i na tri punkta u Šapcu, Loznici i Valjevu uručeni direktorima svih osnovnih škola i sada su na čuvanju u sefovima.

U pogledu procedura, probni ispiti će biti isti kao završni, uz dežuranje nastavnika, supervizora i školske komisije. Ispit polaže maksimum 15 đaka u jednoj učionici, uz rastojanje od po dva mestra između učenika u svim smerovima i klupe će biti numerisane brojevima sa jedinstvenog spisak učenika. Pregledanje testova će biti obavljeno u školi, to će uraditi nastavnici svake škole, naglasila je načelnica Školske uprave, dr Zorica Jocić.

Probni završni ispit u Srbiji polaže oko 64.200 učenika u svim osnovnim školama i predstavlja pripremu đaka i nastavnika za završni ispit, tako da probni testovi neće biti rangirani niti ocenjivani, već samo predstavljaju smernice za dalju pripremu za završni – maturski ispit.

Takođe, prošle subote, 19. marta, stigla je i najsavremenija oprema za skening – centar koja će biti upotrebljavana prilikom pregledanja testova na završnom maturskom ispitu. Obuka operatera za upotrebu datih sredstava planirana je za početak juna jer je krajem meseca, 27, 28. i 29. juna 2022. polaganje završnog ispita, prvo iz srpskog, tj. maternjeg jezika, sutradan iz matematike i trećeg dana, 29. juna, mali maturanti će polagati kombinovani test.