13/06/2024
Najnovije vesti
Vojska Srbije Dan sećanja na stradale tokom bombardovanja 24. mart 1999. godine FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs iz Valjeva

POLOŽENI VENCI NA 24. GODIŠNJICU BOMBARDOVANJA

Autor 24/03/2023

Na godišnjicu početka bombradovanja Savezne Republike Jugoslavije, na spomenike pilotu Milenku Pavloviću i poginulim borcima u ratovima od 1990. godine, cveće su položili predstavnici Vojske Srbije, lokalne samouprave Valjeva i SUBNOR-a.

Valjevo i valjevski kraj, kao i cela zemlja, 78 dana, od 24. marta do 10. juna 1999. godine, bili su meta NATO-a, ukupno 19 država.

Valjevo i okolina su pretrpeli velika razaranja i štete, čije posledice i danas osećamo.

U ovim napadima i bombardovanjima je poginulo troje građana – Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37), a 48 teže povređeno. Na Divčibarama su 6. aprila poginula dvojica vojnih starešina potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić. Hrabri pilot pukovnik Milenko Pavlović je u vazdušnoj borbi sa nadmoćnijim neprijateljem, poginuo 4. maja 1999. godine.

Delegaciju 2. Centra za obuku i kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ predvodio je komandant pukovnik Saša Stojiljković. Rajko Milinković i Sreten Marinković su položili cveće u ime SUBNOR-a Valjevo. Uz počasni vod Vojske Srbije cveće su položili i poklonili se senima poginulih, predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić, zamenik predsednika Viktor Mićić i sekretar Skupštine grada Mladen Simović.

Na Valjevo su tokom NATO bombardovanja izvedena 32 napada NATO avijacije, bačeno 215 razornih projektila, težine i do 1000 kilograma eksploziva. Sve je to sručeno na četiri lokacije: HK Krušik, Pričević, Divčibare i zgradu valjevskog MUP-a. Prvi napad na valjevski kraj dogodio se 27. marta, kada je gađan širi rejon Divčibara – Kraljev sto, a prvi napad na Valjevo 14. aprila, kada je pet raketa pogodilo valjevski „Krušik“.