14/07/2024
Najnovije vesti
dr-Bojana-Jankovic-direktorka-Doma-zdravlja-Valjevo Objektiva.rs

POVEĆANJE BROJA POZITIVNIH

Autor 20/07/2022

Povećanje broja pozitivnih, simptomi uglavnom blagi. U Kovid ambulanti Doma zdravlja Valjevo od prethodne sedmice raste broj pregleda i pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Juče je registrovano 250 pregleda i 72 pozitivna pacijenta, ali dobra vest je da su simptomi uglavnom blagi, kaže direktorka dr Bojana Janković.

“Ove cifre nisu razlog za strah i paniku jer su u ovom periodu kliničke slike uglavnom blage, u formi virusne prehlade ili sezonskog gripa.

Temperatura je povišena dan – dva, doduše može biti jako visoka, do 39 ili 40 stepeni, ali se može zbrinuti u kućnim uslovima i uz savete lekara. Nema težih kliničkih slika, sa upalom pluća, retko sa nekim rendgentskim nalazom. Čak se ne preporučuje uzimanje antibiotika već je, po procenama većine lekara, preovlađujuća vitaminska terapija, uz dosta tečnosti i uzimanje lekova protiv visoke temperature.

Sugrađani ne moraju odmah dolaziti u Dom zdravlja, mogu dan – dva kod kuće skidati temperaturu i uzimati vitamine, ako to ne pomogne onda da dođu na pregled.”

Trenutno u jednoj smeni rade tri ordinacije. Dr Janković je istakla da će, ako bude potrebe, biti reorganizacije i proširenja Kovid ambulante, jer to je sve uhodano.

U julu je značajno poraslo interesovanje za četvrtu dozu vakcine, druga buster doza, koja se preporučuje imunodeficijentnim i starijim osobama, kao i zdravstvenim radnicima koji su konstantno izloženi dejstvu virusa.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Ministarstvo zdravlja Republike Srbije odlučilo je da radno vreme kovid ambulanti u Srbiji od ponedeljka, 18. jula bude produženo do 20 časova.