19/04/2024
Najnovije vesti
GLAS-politicka-organizacija-XII-2023-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Povereništvo GLAS-a o problemu zagađenja vazduha u Valjevu

Autor 14/12/2023

Saopštenje političke organizacije GLAS! – The Voice! povodom problema zagađenja vazduha u Valjevu, koje potpisuje poverenik GLAS-a za Valjevo, dr. med. Bojan S. Janković, prenosimo u celini.

“GLAS poziva gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića da prestane da relativizuje probleme sa zagađenjem vazduha u Valjevu i nudi po medijima populistička rešenja koja neće zaživeti godinama, Gasifikacija Valjeva kao načelno dobra mera, ugrožena je manirom naprednjaka i socijalista da neprestano podižu cene roba i usluga, i postoji bojazan da će domaćinstva biti prinuđena da vrlo brzo odustanu od gasa.

Vlast u Srbiji i u Valjevu je do kraja osiromašila građane, koji su zbog loše socijalne situacije prinuđeni da voze stare automobile koji više zagađuju okolinu i da koriste jeftinije varijante goriva sumnjivog kvaliteta i porekla za grejanje svojih domova.

Pozivamo koaliciju SNS-SPS u Valjevu da izađe odmah sa listom najvećih zagađivača u Valjevu, kao i da daju konačno naloge inspekcijama da iste krenu u proveru ekoloških standarda kod zagađivača svih vrsta, a da slučaju neispunjavanja strogih ekoloških standarda, koje godinama svi osećamo, uvedu progresivno kažnjavanje.

Na kraju, inspekcijski nadzor i aktivnosti protiv najvećih zagađivača treba dokumentovati i omogućiti javnosti i medijima u Valjevu da o svemu tome imaju uvid.

GLAS upozorava da će svako dalje odlaganje odgovornih mera za bolji kvalitet vazduha u dolini Valjeva ove zime doneti nove zdravstvene poteśkoće, kako za mlade tako i stare.”