29/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Predavanje na valjevskom Singidunumu – Primena psihodrame u poboljšanju kvaliteta života
FOTO-IZVOR-Fakultet-Singidunum-zdravstvo-i-medicina-predavanje-prof-dr-Jasna-Veljkovic-10-04-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Predavanje na valjevskom Singidunumu – Primena psihodrame u poboljšanju kvaliteta života

Autor 09/04/2024

U sredu, 10. aprila 2024. u 16 časova, u velikom amfiteatru Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu biće održano predavanje na temu Primena psihodrame u poboljšanju kvaliteta života.

Gostujuće predavanje i razgovore na temu psihodrame u okviru Departmana za psihologiju održaće prof. dr Jasna Veljković, redovna profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu na Departmanu za socijalnu politiku i socijalni rad.

Prema najavi organizatora, psihodrama je grupni akcioni psihoterapijski metod u kojem se  događaji iz realnog ili fantazmatskog života osobe ne prepričavaju već se odigravaju scenski na psihodramskoj sceni. Glavni moto psihodrame je – Nemoj da mi pričaš to, uradi to, pokaži to.

Tvorac psihodrame, sociodrame i sociometrije  bio je austrijski psihijatar J.L. Moreno. Njegovi naslednici usavršili su psihodramu, tako da je ona jedna od vodećih metoda grupnog rada, poslednjih stotinu godina. Primenjuje se u nekliničke kao i kliničke svrhe, kao što je i pre svega indikovana njena primena u radu sa opštom populacijom u cilju poboljšanju kvaliteta življenja.

Njena primena ima za cij poboljšanje spontanosti, širenje repertoara uloga, ostvarivanje boljeg kontaka kako sa samim sobom tako i sa drugima. Takođe je rasprostranjena njena primena u edukativne svrhe u prosvetnim institucijama: na fakultetima, u srednjim i osnovnim školama, ali i vrtićima i predškoslkim ustanovama.

O predavaču – Redovna profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Departman za socijalnu politiku i socijalni rad, Univerzitet u Beogradu; Redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Departman za Psihologiju, Univerzitet Crne Gore; Evropski sertifikat za Psihoterapiju (2002); Trener, supervizor i terapeut psihodrame; autor/koautor pet štampanih knjiga iz oblasti psihodrame; član FEPTA (Federacije evropskih trening asocijacija psihodrame); član IAGP-a (Internacionalne Asocijacije Grupne Psihoterapije); član EAP-a (Evropske Asocijacije za Psihoterapiju), navedeno je u pozivu za predavanje zakazano za 10. april, od 16 sati, na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu.