13/06/2024
Najnovije vesti
šuma Inženjeri zaštite životne sredine Green Economy EP Objektiva.rs Valjevo

Prihod od vetroelektrana

Autor 22/08/2023

“Država Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona evra samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi oko 68 evra po megavat-času, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po megavat-času. S obzirom da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim  kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, država Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina. Prema trenutnim projekcijama, 2026. godine to će  iznositi oko 60 miliona evra.

Pobednici na aukciji obavezuju se da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne 2-3 godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike su najveće aukcije sprovedene u ovom regionu ikada. Rađene su po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina. Zemlje u regionu takođe pokušavaju da sprovedu u delo ono što je Srbija učinila, poput Hrvatske, ali im realizacija do sada nije uspela.

Pobednici na aukcijama su kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih neke kotirane na svetskim berzama, ali i Srbije. Proces je bio efikasan uz tehničku podršku EBRD-a, transparentan i digitalizovan tako da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolje ponude, odnosno najpovoljnije ponuđače.

Priznati svetski i evropski stručni časopisi su pohvalili Republiku Srbiju za uspešno sprovedene prve aukcije, kojima će zeleni kapaciteti naše zemlje biti praktično duplirani.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine”, navedeno je u saopštenju pres službe Ministarstva rudarstva i energetike.