19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Produžen rok za korišćenje zamenskih vaučera do 31. decembra 2022.
foto Dragan Krunić Valjevo Srbija

Produžen rok za korišćenje zamenskih vaučera do 31. decembra 2022.

Autor 20/11/2021

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je na sednici Vlade Republike Srbije usvojena Uredba o izmeni uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

“Novonastala situacija, koja je prouzrokovana pandemijom korona virusa, za posledicu ima masovna otkazivanja turističkih putovanja, koja su delimično ili u celosti uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije. U interesu samih putnika, a u cilju zaštite aktera turističke privrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta, resorno Ministarstvo za turizam predložilo je donošenje izmene uredbe. Izmenom je predviđeno da zamenska putovanja, definisana navedenom uredbom, putnik može iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2022. godine”, rekla je ministarka Matić.

Matić je dodala da ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazano zamensko putovanje, privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, koji je kao organizator putovanja prodao turističko putovanje iz člana 2. ove uredbe dužno je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. godine. Mogućnost izdavanja ponude na zamensko putovanje, pod uslovima iz ove uredbe odnosi se i na izlete, navodi resorno Ministarstvo.