24/06/2024
Najnovije vesti
Narodni muzej Valjevo Foto Dragan Krunić

PROGRAMI TOKOM NACIONALNE NEDELJE I NOĆI MUZEJA

Autor 11/05/2022

U okviru Nacionalne nedelje muzeja koja se održava od 14 do 20. maja tekuće godine, u Narodnom muzeju Valjevo biće priređeni interesantni programi za posetioce.

U subotu, 14. maja biće obeležena Evropska noć muzeja. Tim povodom u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, od 18 sati, je otvaranje izložbe “Cipele – tradicija i moda” iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Autorka je Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Izložba predstavlja žensku obuću iz 19. veka i s početka 20. veka, uglavnom nošena u Srbiji i regionu. Prikazani eksponati prate transformaciju odevanja građanske klase tokom pretprošlog veka, od tradicionalne nošnje do evropske mode.

Iste večeri, u subotu, 14. maja, od 19 sati i 30 minuta, u sali XX veka u Centralnoj postavci Narodnog muzeja Valjevo je prezentacija pod nazivom “Tradicionalno nasleđe u digitalnim medijima” koju je priredila Gordana Pajić, muzejski savetnik.

Potom, nastavak obeležavanja Nacionalne nedelje muzeja je u ponedeljak, 16. maja, od 18 sati i 30 minuta, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo priređuju radionica za odrasle “Čajanka – оbuća u mom sećanju”.

Inače, od ponedeljka, 16. maja tokom cele sedmice biće održavane i radionice za učenike nižih razreda osnovne škole, i to: *Ishrana starih Rimljana, *Kako smo se i čime igrali i *Nenadovići u našoj istoriji. Radionice organizuje Pedagoška služba Narodnog muzeja Valjevo.

Ulaz u sve postavke u Narodnom muzeju u Valjevu tokom cele sedmice, od 14. do 20. maja 2022. godine, je besplatan.