17/04/2024
Najnovije vesti
Udruženje Naši snovi Dnevni boravak predstava Kapetan Džon Piplfoks Suzana Momčilović Valjevo Objektiva.rs

PRVA NAGRADA ZA PREDSTAVU UDRUŽENJA “NAŠI SNOVI”

Autor 02/11/2022

Predstava “Kapetan Džon Piplfoks” Udruženja “Naši snovi” iz Valjeva osvojila prvu nagradu na festivalu u Crvenki.

Udruženje “Plava ptica” iz Kule organizovalo je drugi po redu festival dramskog stvaralaštva osoba sa mentalnim teškoćama, gde su nastupili i polaznici Dnevnog boravka udruženja “Naši snovi” iz Valjeva sa nagrađenom predstavom “Kapetan Džon Piplfoks”.

Na festivalu, održanom poslednjeg oktobarskog vikenda u Crvenki, predstava “Kapetan Džon Piplfoks” je osvojila prvo mesto u konkrenciji sedam dramskih ostvarenja.

Za najboljeg glumca festivala izabran je Vlada Z. koji je igrao naslovnu ulogu, dok je specijalnu nagradu za ulogu gusara dobila je Mira K.

Festival se održan u Domu kulture Crvenka koji je bio i partner u održavanju festivala, pod pokroviteljstvom Opštine Kula.

Udruženje Naši snovi Dnevni boravak predstava Kapetan Džon Piplfoks Suzana Momčilović Valjevo Objektiva.rs
Udruženje Naši snovi Dnevni boravak predstava Kapetan Džon Piplfoks

Priređivanje predstave koje je prilagodilo Udruženje “Naši snovi” iz Valjeva je proizašlo iz radionica primenjenog pozorišta prema metodi Aps Arta, koje održavaju u Dnevnom boravku za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Dato delo su odabrali upravo zbog toga što junaci ove priče ukazuju na neophodnost prijateljstva, igre, kao i međusovnog uvažavanja i jednakosti među svima.

Prema rečima Suzane Momčilović, iz “Naših snova” festival je prvenstveno prilika za upoznavanje i druženje štićenika srodnih društava, kao i razmena iskustava u stručnom radu.

“Pre svega, to je prilika da se ugoste udruženja iz drugih gradova koja se bave dramskim stvaralaštvom i tako predstave autorska dela koja se sprovode u okviru aktivnosti.

Udruženje Naši snovi, sprovodi već šest godina inovativnu aktivnost u okviru rada Dnevnog boravka, po metodi Aps Arta, a to su radionice primenjenog pozorišta. Ova metoda u radu promoviše ideju pozorišta kao sredstva ličnog razvoja, koja kroz igru i promene doprinosi boljem osećaju i prihvatanju osoba sa intelektualnim teškoćama.

Polaznici Dnevnog boravka udruženja “Naši snovi” premijeru predstave “Kapetan Džon Piplfoks” je priredio povodom ovogodišnje Dečje nedelje i održana je velikoj sali Muzičke škole u Valjevu.

Predstava je rađena po motivima radio drame Duška Radovića iz 1953. godine, uz učešće 15 glumaca i uz posebno pripremljenu scenografiju, muziku i kostime. Korisnici Dnevnog boravka su svakodnevno uvežbavali svoje uloge i vrlo ozbiljno shvatili nastup na fastivalu u Kuli,” rekla je Suzana Momčilović iz Udruženja Naši snovi iz Valjeva.