24/06/2024
Najnovije vesti

PRVO NA PROLETER

Autor 05/10/2021

Sutra će biti igrane utakmice prvog kola Super lige za vaterpoliste, a mi smo zamolili za kratku izjavu Miloša Sakovića, novog trenera VK Valis za kraću izjavu.

Pre dolaska u VK Valis, Miloš Saković je trenirao Crvenu zvezdu, reprezentaciju Indonezije, zatim VK Beograd, prošle godine, takođe superligaša VK Nais, i kaže da ga je u Valjevo privukla ideja ambiciozne uprave koja hoće da predvodi ekipu koja bi da ide dalje. Prema Sakovićevim rečima, koji je od 1. juna na mestu šefa stručnog štaba Vaterpolo kluba Valis, to je dobra atmosfera za razvoj igrača.

VK Valis, ambiciozan klub, sa ambicioznom upravom, koja hoće da pomera granice. Ne zadovoljava ih samo ulazak u Super ligu, nego pokušavaju da, u ovoj godini, svi zajedno sa novim igračima i sa mnom, da osiguramo opstanak, pa i više od toga, ali da ne pričamo unapred. Prvo da, sve to što smo radili, pretočimo u neko delo.”

O početku Super lige, a prva utakmica je već sutra, kad Valis igra protiv Proletera iz Zrenjanina.
Proleter je stari rival Valisa, još iz prve A lige. Da podsetim, Proleter je završio kao prvi u prvoj A ligi prošle godine, a VK Valis, sa mojim kolegom, bio je drugi. Pored Super lige koja počinje 6. oktobra, imamo i regionalnu ligu, to je takmičenje koje se igra kao turnirsko ove godine, gde će biti po pet ekipa iz Srbije i Hrvatske, i po jedna ekipa iz Slovenije i Crne Gore, tako da smo podeljeni u dve grupe i igramo tri turnira. Taj prvi turnir biće igran 15. novembra, a možda u SRC u Petnici jer, nadamo se, da će do tada biti u funkciji.

Šef stručnog tima VK Valis,
Miloš Saković

Po pitanju održavanja treninga i utakmica, Saković nazačava da su uvek najbolji uslovi kod kuće, pri tome izražavajući zahvalnost lokalnim upravama Lajkovca i Valjeva.
Nama su, svakako bolji uslovi kod kuće, nego da bilo gde gostujemo. Mada, moram da se zahvalim i Gradu Valljevu i gradskoj upravi na razumevanju, znam da čine sve što je u njihovoj moći da se radovi završe što pre i svi su se trudili da dobijemo termine u Lajkovcu. Isto moramo da se zahvalimo lokalnoj upravi Lajkovca jer stvarno ljudi imaju razumevanja, pustili su nas kao superligaša iz regiona da treniramo u Lajkovcu. Dali su nam odgovarajuće uslove za ovaj prelazni period. I prvu utakmicu ćemo igrati tamo.”

O mogućem ishodu utakmice prvog kola Super lige, šef stručnog štaba VK Valis kaže da su očekivanja da igraju najbolje moguće.

Moja očekivanja su da igramo što bolje možemo, a da ćemo, ako igramo dobro i dostignemo željenu igru, mi nizati pobede. Sad, moram da budem realan, ne možemo sve uraditi ni za godinu dana, a kamo li za par meseci. Super liga je nikad jača, ni Proleter nije odmarao, nego su trenirali, doveli su i oni veliki broj novih iskusnih, igrača. To će biti sukob različitih koncepcija: mi smo jedna mlada ekipa, najmlađa u Super ligi, a oni su zrela ekipa, puna iskusnih igrača.”

Inače, u odnosu na prošlu godinu, u VK Valis je osam novih igrača: centar – Vladislav Egorov iz Rusije, centar iz “Zvezde” – Darko Stojanović, na levoj strani su Nemanja Milić i Stefan Porobić, koji je došao iz Crne Gore, mrežu “Valisa” brane Milan Vitorović i Miloš Nešić, na desnoj strani su Luka Trajković, Marko Živojinović i Aleksa Popović – bek, od prvobitne postave, prema rečima trenera Sakovića, ostali su svi, osim Petra Stanića koji je otišao u Šabac, u dogovoru između dva kluba.

Za klub igraju svi koji zasluže, ja uvek biram najbojih 14. Mogu da kažem da je Aleksandar Kovačević, koji se vratio sa Evropskog prvenstva sa osvojenom zlatnom medaljom, juniorskom, zatim tu je Bogdan Gavrilović, tu je Stefan Vujić, Boris Ičagić, tu su svi od prošle godine. To je prvi tim i svi oni konkurišu za mesto i u suštini igraju, dobijaju dovoljno minutaže i sazrevaju uz neke iskusnije igrače“.

Par dana pre prve utakmice ovogodišnjeg prvog kola Super lige, trener Saković naglašava da nikada ne deli igrače na domaće i sa strane jer, kaže, akcentuje dobre igrače koji hoće da rade, a prema njegovim rečima: “Valjevo ima takvih”.

Utakmice prvog kola Super lige biće odigrane u sredu, 6. oktobra, prema sledećem rasporedu:

od 21 sat sastaju se Zemun i KVK Radnički

od 19 časova Novi Beograd i Nais

od 20 časova BVK Crvena zvezda i Vojvodina

od 19 sat Partizan i Šabac i

od 21 časova Valis i Proleter igraju u novom bazenu u Lajkovcu.

Već 9. oktobra su utakmice drugog kola, kad Šabac dočekuje Valis.

Foto Dragan Krunić