28/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo Kolubarski ookrug -Srbija klimatske promene zagrevanje planete prenosi objektiva.rs iz Valjeva

RADIONICA ZA NASTAVNIKE NA ARHITEKTONSKOM U BEOGRADU

Autor 17/06/2022

Radionica za obuku nastavnika, u okviru ERASMUS+ programa (KA220-HED – Partnerstva za saradnju u visokom obrazovanju – Poziv 2021), dvogodišnji međunarodni projekat CliCCHE – Klimatske promene, gradovi, zajednice i jednakost u zdravlju, priređena je 16. i 17. juna 2022. godine, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ovaj projekat je rezultat zajedničkih napora partnerskih institucija: Univerziteta u Kamerinu, Kamerino, Marke, Italija (korisnik – www.unicam.it), Nacionalni istraživački savet, Rim, Italija (sukorisnik – www.cnr.it), Kiparski institut, Lefkozija, Kipar, (sukorisnik – www.cyi.ac.cy) Institut Univerziteta u Lisabonu, Lisabon, Portugal (sukorisnik – www.iscte.pt), Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija (sukorisnik i institucija domaćin radionice – www.bg.ac.rs/en/) i pridruženi partnerski gradovi: Nikozija, Lisabon, San Benedeto del Tronto i grad Valjevo.

CliCCHE ima za cilj razvoj i testiranje najnovijih iskustava neformalnog učenja/nastave koji imaju za cilj da stimulišu motivaciju učenika, poboljšaju njihovo angažovanje i pojačaju njihov doprinos stvaranju participativnog okruženja. Interaktivni modaliteti vizuelizacije podataka (virtuelna, mešovita i proširena stvarnost), istraživanja javne umetnosti i urbanih simulacija biće korišćeni za stvaranje novih mogućnosti za učenje i omogućavanje učenicima i građanima da steknu prenosive veštine kao što je kompleksno i multidisciplinarno razmišljanje koje dolazi iz veze između urbanističkog planiranja, zdravlja ljudi, zaštite životne sredine, uticaja klimatskih promena i poznavanja participativnih procesa.

U tom cilju, CliCCHE obrazovna metodologija i alati će se razvijati neprekidno uz doprinos i učešće reprezentativnih grupa građana, stručnjaka i javne uprave.